STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner

Varehandelen i nye 15 kommuner stenges ned. – En dramatisk situasjon, sier HK-leder Christopher Beckham.
25.01.2021
25.01.2021 08:49

Lørdag formiddag stengte Oslo og ni nabokommuner ned. Søndag kveld varslet regjeringen om at ytterligere 15 kommuner på Østlandet får nye smitteverntiltak å forholde seg til.

I disse 15 kommunene må kjøpesentrene stenge. Det vil bety at mange ansatte i varehandelen blir permittert. Dette gjelder i kommunene Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Horten, Lier, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Marker, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde og Skiptvet.

– Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene. De har vært flinke til å følge smitteverntiltakene, men vi forstår at det er nødvendig for å stoppe dette nye viruset, sier Christopher Beckham.

Tiltakene gjelder fram til 31. januar.

Permitteringer i vente

Dette vil bety at mange ansatte i varehandelen vil motta permitteringsvarsel.

– Når regjeringen har behov for å iverksette så kraftige tiltak, får det den konsekvensen at folk ikke skal gå på jobb – og det betyr permittering, sa Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke til HK-Nytt lørdag.

HK-leder Beckham opplyser om at HK har sendt ut informasjon til alle sine berørte medlemmer i de 25 berørte kommunene. Forbundet er i beredskap for å svare på henvendelser fra medlemmer og tillitvalgte, forteller han.

Les også: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

Vinmonopolet får holde åpent

Lørdag formiddag ble strenge tiltak innført i Oslo og ni nabokommuner. Her fikk bare matbutikker og apotek holde åpent. Søndag kveld meldte helseminister Bent Høie at det er gjort justeringer i tiltakene. Vinmonopolets utsalg får likevel holde åpent, i alle de 25 kommunene som er omfattet av de strenge smitteverntiltakene. Årsaken til det er todelt; myndighetene vil forhindre at folk reiser over kommunegrensene for å handle alkohol, og forhindre at personer med alkoholavhengighet utsettes for alvorlig helserisiko.

HK-lederen er glad for at Vinmonopolet får holde åpent.

– Vi tok direkte kontakt med regjeringen på søndag og ba om at Vinmonopolet måtte åpnes. Våre tillitsvalgte i Vinmonopolet antok at folk ville fortsette å reise over kommunegrensene for å handle. Vi vil ikke favorisere noen arbeidsplasser, men folkehelseperspektivet var viktig for oss, sier Christopher Beckham.

Faghandel får holde åpent

Flere andre i faghandelen får også holde åpent. Det gjelder dyrebutikker, butikker som selger til landbruk og dyreproduksjon, lager- og grossist-delen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet, bandasjister, optikere, kiosker, helsekost og andre som i hovedsak omsetter matvarer.

Andre typer butikker kan også få drive videre med en slags take-away: De kan lage smittevernfaglig forsvarlige løsninger slik at kunder kan hente varer som er forhåndsbestilt.

– Vi er veldig glade for at flest mulig kan gå på jobb slik at vi kan holde hjulene i gang, sier HK-lederen.

25.01.2021
25.01.2021 08:49