JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Virke og HK

Ny lønn for butikkansatte. Se tallene her

Lønnsoppgjøret er ferdig mellom Virke og HK. 32.000 ansatte i varehandel og service har fått en ny lønn.
ENIGHET: Lønnsoppgjøret for ansatte i butikk og lager er unnagjort. De får en årlig økning på 14.500 kroner.

ENIGHET: Lønnsoppgjøret for ansatte i butikk og lager er unnagjort. De får en årlig økning på 14.500 kroner.

Martin G. Slørdal

frode.ronning@lomedia.no

katharina@lomedia.no

LO kom til enighet med Virke etter forhandlinger om årets lønnstillegg.

Resultatet ble i tråd med det man oppnådde etter streiken i NHO-bedriftene i april. Det betyr en økonomisk ramme på 5,2 prosent.

Resultatet i kroner og øre

LO og Virke ble enige om økt lønn i flere bransjer, blant annet for butikk- og kontoransatte som er omfattet av lands- og kontoroverenskomtene. Her er resultatene:

• Butikk- og lageransatte får 2,50 kroner i et generelt tillegg. 

• Ansatte på lønnstrinn 1 til 5 får ytterligere kr 5,50 kroner per time. Det blir en samlet økning på 8 kroner i timen og 15.600 kroner mer i året.

• Ansatte på lønnstrinn 6 får ytterligere 1 kroner per time. Men de fikk 8 kroner fra garantilønnsordningen fra 1. februar. Til sammen blir det 11,50 kroner i lønnsøkning i timen og 22.425 kroner mer i året.

Disse lønnsøkningen gjelder også for ansatte omfattet av Bok- og papiravtalen, Forlagsavtalen, Bransjeavtale for bilselgere, Bransjeavtale for informasjonsteknologi og Bransjeavtale for advokatvirksomheter mellom HK og Virke.

Ny lønn for bensinstasjonsansatte:

• Alle ansatte på bensinstasjonene får 4 kroner mer i timen. 

• Ansatte på lønnstrinn 1 til 5 får ytterligere kr 3,50 kroner per time. Det blir en samlet økning på 7,5 kroner. 

• Ansatte på lønnstrinn 6 får ytterligere 7,5 kroner per time. Til sammen blir det 11,50 kroner i lønnsøkning i timen og 22.425 kroner mer i året.

Dette gjelder for ansatte omfattet av Energistasjonsoverenskomsten.

Det generelle tillegget gis fra 1. april 2023.

HK-lederen: – Et solid oppgjør

Leder Christopher Beckham i Handel og Kontor er fornøyd med oppgjøret.

– Dette oppgjøret i tråd med resultatet i frontfaget. Vi har klart å heve minstelønnssatsen i alle overenskomstene mellom LO og Virke, sier Beckham til HK-Nytt.

Han er spesielt fornøyd med at ansatte på bensinstasjonene får minst 4 kroner mer i timen.

– De som lever av yrket på lønnstrinn 6 får 11,50 kroner i lønnsøkning. Det er historisk høyt, og det er vi stolt av, sier Beckham.

Det gis et generelt tillegg til alle ansatte omfattet av Lederoverenskomsten på 7,50 kroner i timen.

– Det er bra. Resten må de forhandle lokalt. Det er det høyeste tillegget de har fått noensinne og viser at HK også tar lønningene til lederne på alvor, sier Beckham. 

Her en en lenke til protokollen fra oppgjøret mellom HK/LO og Virke.

Forhandlingene mellom HK og Virke får også betydning for lageransatte som er omfattet av lønnsbestemmelsene i bilag 3 i tariffavtalen. Her øker minstelønnssatsen med 3 kroner i timen. Dessuten får denne gruppen ansatte et generelt tillegg på 7,50 kroner i timen. De som ligger på minstelønnssatsene får altså en lønnsøkning på til sammen 10,50 kroner i timen som betyr 20.475 kroner mer i året.

LO fornøyd

– Vi fikk gjennomslag for våre viktigste krav – et lønnsoppgjør som gir økt kjøpekraft, og som gir enda mer i lønnstillegg for de lavtlønte, sier nestleder Steinar Krogstad, som har ledet LOs forhandlingsdelegasjon.

Virke

Det er lagt opp til at det kan gjennomføres lokale forhandlinger. Virke sier i ei pressemelding at det økonomiske rommet kan variere fra bransje til bransje. 

– Det har vært konstruktive forhandlinger og Virke er fornøyd med å komme til en enighet uten konflikt. Vårt mål har vært å overholde rammen fra frontfaget, og det har vi klart, sier Bernt Apeland, administrerende direktør i Virke i pressemeldinga.