ÅPNER PÅ HELLIGDAG? Om fylkesmennene tillater det, kan dagligvarebutikkene holde åpent 2. pinsedag.

ÅPNER PÅ HELLIGDAG? Om fylkesmennene tillater det, kan dagligvarebutikkene holde åpent 2. pinsedag.

Martin Guttormsen Slørdal

NHO Handel vil åpne butikkene 2. pinsedag

Handel og Kontor synes det er en veldig dårlig idé.
11.02.2016
14:36
11.02.2016 14:45

lene.svenning@lomedia.no

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO Handel har søkt fylkesmennene over hele landet om at butikkene skal kunne få holde åpent 2. pinsedag, melder TV2. Årsaken er at pinsa i år etterfølges av 17. mai, dermed vil butikkene holde stengt tre dager på rad. Ifølge Lov om helligdager er det ikke tillatt å holde butikkene åpne disse dagene. Men, fylkesmennene kan gi dispensasjon fra loven når det foreligger særlige grunner. Det synes administrerende direktør Bjørn Næss i NHO Handel at det gjør:

– Det er en veldig spesiell situasjon i år, hvor butikkene er stengt to dager før 17. mai. Det er en spesiell dag, hvor folk gjerne vil ha muligheten til å ha ferske matvarer på bordet, sier han til HK-Nytt.

På vegne av Rema

NHO Handel har svært få dagligvarebutikker blant sine medlemmer. Denne organisasjonen har i alle år først og fremst representert faghandelen. For to år siden meldte imidlertid Reitan-gruppen seg inn i NHO Handel. Dermed er det først og fremst Rema 1000 som NHO Handel handler på vegne av i denne saken. Rema har svært få søndagsåpne butikker som kan konkurrere med de andre kjedenes utsalg på søndager og helligdager.

NHO Handels konkurrent Virke kommer ikke til å levere noen slik søknad. Det opplyser Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Frivillig for butikker og ansatte

Næss understreker at NHO Handel ikke ønsker en generell adgang til å åpne butikkene på søndager og helligdager, men mener dette er et unntak.

– Vi kommer ikke til å søke om dispesasjon i hytt og vær, men mener det er gode grunner til å gjøre det nå. Dette er litt sånn som de siste søndagene før jul, sier han.

Næss poengterer at det skal være frivillig å holde åpent 2. pinsedag.

– Vi ønsker å gi de butikkene som ønsker det en mulighet til å holde åpent. Å jobbe denne dagen bør også baseres på frivillighet, sier han.

HK betakker seg

Trine Lise Sundnes, leder i Handel og Kontor, synes det er en dårlig idé å holde butikkene åpne 2. pinsedag.

– Ærlig talt, dette ser jeg ikke behovet for. Jeg har tro på at folk klarer å planlegge innkjøpene sine. Og vi må kunne unne de som jobber i butikk en langhelg. Helligdagene faller ulikt fra år til år, det må vi bare forholde oss til, sier hun til HK-Nytt.

Siste ord i denne saken er ikke sagt. HK pleier å få alle slike dispensasjonsøknader til fylkesmennene til høring. De pleier å si nei.

Om fylkesmennene avslår søknadene, kan saken ankes til Kulturdepartementet.

11.02.2016
14:36
11.02.2016 14:45