Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Erlend Angelo

Nå kommer ubemannede og døgnåpne butikker til Norge – HK-lederen er sterkt kritisk

Innen fem år skal minst 60 butikker i en ny kjede åpnes i Norge. Alle skal være ubemannet – og ha døgnåpent. Det liker Handel og Kontor dårlig.
12.02.2021
13:58
12.02.2021 14:27

Tanken bak det nye konseptet er følgende: Kunden åpner BankID på sin smarttelefon og skanner QR-koden ved inngangsdøren for å låse opp butikken, plukker ut varene, skanner dem i kassen og betaler med kort eller Vipps, skriver Finansavisen.

– Vi skal drive ubemannede, døgnåpne dagligvarebutikker på ulike steder i Norge. Vårt fokus vil være mindre steder som ikke har et tilbud i dag, sier Bendic Klevstadberget, daglig leder i 24-sju, som står bak AlltiMat, som kjeden heter.

Les mer: Her holder butikken åpent etter at de ansatte går hjem for dagen

Svensk inspirasjon

Kjeden skal etter planen basere seg på butikker på rundt 50 kvadratmeter med et begrenset vareutvalg. Inspirasjonen til satsingen er hentet fra Sverige, der slike konsepter allerede er i gang.

– Vår svenske avdeling har nettopp åpnet sin første butikk. Vårt mål er å åpne første butikk i Norge i løpet av andre kvartal 2021, sier Klevstadberget.

Han sier målet er åpne ti butikker innen første kvartal 2022 og minst 60 butikker innen fem år.

Les også: Frossenpizza, brus og kjeks er mest populært på den døgnåpne butikken

HK er skeptiske

Handel og Kontor organiserer ansatte innenfor dagligvarehandelen, og stiller seg sterkt kritiske til døgnåpne butikker.

– Vi kan ikke se at vi trenger døgnåpne matbutikker, og at det heller skapes et behov som ikke er der. Butikkene holder allerede åpent fra kl. 07-23 mandag til lørdag. I tillegg har vi brustadbuer som holder åpent på søndager. Vi mener det er mulig å handle innenfor de åpningstidene butikkene opererer med i dag, sier forbundsleder Christopher Beckham til HK-Nytt.

Les også: Dette er snittlønna i 350 bransjer

Han er skeptisk til 24-7-samfunnet det vil være med å avle fram.

– Selv om det her er snakk om ubetjente butikker og at butikkansatte ikke må jobb, vil det bety at andre yrkesgrupper som renholdere og vektere må på jobb. I HK ønsker vi ikke et 24-7 samfunn, sier Beckham.

Charlott Pedersen, leder i bransjerådet privat handel og service, er enig i forbundslederens bekymringer.

– En forutsetning her må jo være at dette tilbudet er et supplement. Hvis dette for eksempel betyr at flere kan få jobbe dagtid sammen, med mindre bruk av ugunstig arbeidstid, så kan jo det være noe positivt. Men vi trenger ikke butikker åpne hele døgnet, sier Pedersen.

HK-Nytt har vært i kontakt med Bendic Klevstadberget, daglig leder i 24-sju. Han sier at han forstår at det er ulike meninger omkring temaet, men at han ikke ønsker å kommentere ytterligere.

Les også: Her er Norges første selvbetjente skobutikk

12.02.2021
13:58
12.02.2021 14:27