Mums-mums og rettigheter

Unge svenske arbeidstakere lærer om rettigheter i arbeidslivet - i sin egen kirke.
04.08.2014
12:23
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

Vad är övertid, arbetslista, lön och sjukpenning? Spørsmålene stilles på løpeseddelen LOs distriktskontor i Oslo og Akershus har spredd på sommerpatrulje rundt om på arbeidsplassene. Samtidig ble unge svenske arbeidstakerne invitert til gratis pizza og läsk i Svenska Margaretakyrkan i sentrum av Oslo. Der stilte også en av LOs ungdomssekretærer for å svare på spørsmål.

Tegn fra Gud

Håkan Appel, menighetspedagog i kirka, er svært begeistret for initiativet fra LOs distriktskontor.

– Jeg har akkurat startet med et prosjekt som handler om å jobbe mot svensk ungdom som er her i Norge og jobber. Da LO ringte på døra, så jeg på det som et Guds tegn, sier han med et smil.

Om høyere makter er involvert eller ei, den ene ungdommen etter den andre kommer sigende inn dørene til kjellerlokalet i kirka. De går høflig løs på takeaway-pizzaene som står på bordet og venter, og Linn Andersen, faglig ungdomssekretær i LO, ber de unge svenskene rundt bordet presentere seg. Her er det butikkansatte, restaurantansatte, sykepleiere, en trikkefører, IT-folk og barnehageansatte, mange av dem ansatt gjennom bemanningsselskaper. I tillegg er det flere som ikke har jobb - ennå. De har nettopp ankommet Norge i ens ærend.

Rett og plikt

Andersen går igjennom hva som skal stå i en arbeidskontrakt, hvilke regler som gjelder for overtid, sykepenger, pauser, feriepenger og oppsigelser - og hvilke plikter man har i arbeidslivet. Ungdommene følger nøye med, og har mange spørsmål og historier fra sin egen arbeidsplass. Menighetspedagogen byr sine landsmenn kaffe og svensk mums-mums. På norsk: Kokosboller uten kokos. Håkan Appel mener mange svensker har det tøft på det norske arbeidsmarkedet.

– De blir lurt og utnyttet. Så slutter de, og nye blir ansatt. Derfor er det bra at LO informerer om rettighetene i arbeidslivet. Og vi vil jo at ungdommene skal vite om kirken, sier han.

Nytt medlem

Dennis Johansson hadde nylig besøk av LOs sommerpatrulje i butikken han jobbet i.

– De spurte meg hvordan jeg hadde det på jobben, og jeg sa det som det var. Jeg hadde det grusomt. Jeg sto alene på jobb og var helt utslitt, jeg fikk ikke overtidsbetaling, det var ikke orden på noen ting, sier han.

Nå håper han at det skal bli nettopp det, etter at han meldte seg inn i LO. Han har riktignok gitt opp i butikken han jobbet i, og starter snart i ny jobb. Men hjelp til å kreve etterbetaling fra sin tidligere arbeidsgiver har han fått fra LO.

I løpet av kvelden melder flere seg inn.

Flere møter

Ida Tolgensbakk er kulturhistoriker og forsker på unge svensker. Hun har også funnet veien til kirka. Tolgensbakk er enig i at svenske ungdommer blir utnytta i norsk arbeidsliv.

– Det skjer kanskje først og fremst fordi de jobber i de verste bransjene, som restaurantbransjen og bemanningsbransjen. I tillegg er de unge og kjenner ikke til hvilke regler som gjelder i arbeidslivet. De svenskene som har vært her i noen år, er ofte fagorganiserte og har skikkelige arbeidsforhold, sier hun.

Torbjørn Ness, også faglig ungdomssekretær i LO i Oslo og Akershus er fornøyd med arrangementet, og er helt sikker på at det er behov for slike møtesteder.

– Vi hører mange rare historier, og mange har tydeligvis useriøse arbeidsgivere. Men de unge er desperate etter jobb, siden det er så høy arbeidsledighet i Sverige, sier han.

Samarbeidet med Svenska Kyrkan vil fortsette. Én gang i måneden blir det pizza, mums-mums og rettigheter.

04.08.2014
12:23
27.08.2015 20:00