JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
RETT TIL PENGER: Bakkeansatte i Menzies Aviation kan nå kreve tilbakebetaling av lønn under opplæring. Dette gjelder tre år tilbake i tid.

RETT TIL PENGER: Bakkeansatte i Menzies Aviation kan nå kreve tilbakebetaling av lønn under opplæring. Dette gjelder tre år tilbake i tid.

Brian Cliff Olguin

Menzies-ansatte får endelig lønn under opplæring

Ansatte i bakkeselskapet skal ha fått 7.200 kroner ekstra på lønnsslippen for lønn under opplæring. Tidligere ansatte kan også ha rett til etterbetaling.
20.02.2023
10:26
20.02.2023 10:26

brian.cliff.olguin@lomedia.no

– Dette har vært en viktig prinsipiell sak for oss, sier Joanna Kalinowska, leder i HK-klubben i bakkeselskapet Menzies Aviation.

Menzies Aviation leverer bakketjenester for blant annet Norwegian på norske flyplasser. Mange av de ansatte som jobber inne på flyplassen er medlemmer i Handel og Kontor (HK), mens de som lemper bagasje inn og ut av flyene er organisert i Fellesforbundet.

I 2020 opplevde ansatte i begge gruppene på Oslo lufthavn Gardermoen at de ikke fikk betalt for den første uka med kurs og opplæring hos Menzies Aviation. Tidligere pleide arbeidsgiveren å betale 2.000 kroner for det teoretiske kurset som oppfyller sikkerhetskravene fra Avinor, flyselskapene og arbeidsgiveren, men dette det ble det slutt på i 2020. Fellesforbundet, som lenge hadde krevd tarifflønn under kurset, gikk til sak for medlemmene sine og krevde å få lønn for tiden de brukte på kurset.

Fram og tilbake

Menzies fikk først medhold i forliksrådet og tingretten, men så vant Fellesforbundet i lagmannsretten i fjor høst. Menzies anket videre til Høyesterett, men anken ble forkastet. Dermed ble dommen rettskraftig. 150 medlemmer i Fellesforbundet fikk dermed utbetalt til sammen 1,2 millioner kroner.

Dommen fra Eidsivating lagmannsrett levner ingen tvil, skrev FriFagbevegelse: Arbeidstakerne er ansatt fra og med den dagen kurset starter. Kurstimene må derfor regnes som arbeidstid etter definisjonen i arbeidsmiljøloven. 

Da nyheten ble kjent, visste HK-klubbleder Joanna Kalinowska at sjansene var store for at hennes medlemmer også kunne få tilbakebetalt lønn for kurset.

Kalinowska forteller til HK-Nytt at klubben har krevd etterbetaling for 47 HK-medlemmer. Nå skal alle som oppfylte kravene til tilbakebetaling ha fått tilbakebetalt 7.200 kroner pluss renter hver.

– De som brukte andre påskedag på kurset skal også ha fått helligdagstillegget, legger klubblederen til og oppfordrer den enkelte til å se ordentlig på lønnslippen.

FORNØYD: Klubbleder i HK-klubben hos Menzies Aviation er glad for løsningen. Nå oppfordrer hun alle som har fremmet krav til å følge med på lønnslippen.

FORNØYD: Klubbleder i HK-klubben hos Menzies Aviation er glad for løsningen. Nå oppfordrer hun alle som har fremmet krav til å følge med på lønnslippen.

André Kjernsli

Tause

HK-Nytt har spurt ledelsen i Menzies om hvor mange av de 47 HK-medlemmene som har fått tilbakebetalt lønn for kurset.

Men selskapet har verken svart på hvor mange som har fått etterbetaling eller hvor mye de har utbetalt totalt. Via kommunikasjonssjef Bronwyn Torrie svarer konserndirektør Miguel Gomez Sjunnesson at de som har rett til å få tilbakebetalt lønn for kurset, har fått det.

Kan bety flere utbetalinger

Foreldelsesfristen er på tre år. Det betyr at flere enn de som har meldt inn krav via HK-klubben kan ha rett til etterbetaling. Klubbleder Kalinowska har derfor vært opptatt av å komme i kontakt med så mange mulig av de HK-medlemmene som har vært gjennom opplæringen i Menzies de siste tre årene. Hun forteller at flere har sluttet eller funnet seg andre jobber i løpet av koronapandemien. Derfor håper hun flere får med seg denne nyheten.

– I prinsippet kan alle som har vært gjennom opplæringen de siste tre årene, fremme kravet. Det har heller ikke noe å si hvor du er organisert. Men fordelen med å være organisert i Handel og Kontor er at klubben hjelper deg med å fremme kravet, sier Kalinowska.

LES OGSÅ: 150 flyplassarbeidere jubler etter dom – får etterbetalt millionbeløp

LES OGSÅ: Malin måtte jobbe ei veke uten lønn: – Tenkte det måtte være ein feil

20.02.2023
10:26
20.02.2023 10:26