IKKE I MÅL: Forhandlingene mellom HK og Vinmonopolet er brutt. Tråden tas opp igjen neste uke. Illustrasjonsbilde.

IKKE I MÅL: Forhandlingene mellom HK og Vinmonopolet er brutt. Tråden tas opp igjen neste uke. Illustrasjonsbilde.

Tri Nguyen Dinh

Må ha hjelp for å komme i mål med forhandlingene

Forhandlingene mellom HK og Vinmonopolet strandet onsdag kveld. Til uka får de hjelp.
24.04.2014
14:29
27.08.2015 20:00

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Etter to dager med forhandlinger måtte partene kaste inn håndkleet. Det var ikke mulig for Handel og Kontor og Vinmonopolet å enes om en ny tariffavtale for de ansatte i statsbedriften. Nå skal de forsøke å komme i mål ved hjelp av hovedorganisasjonene LO Stat og Spekter.

Fridager et stridstema

Hovedstridsspørsmålet i forhandlingene har vært Vinmonopolets åpningstider. I januar varslet FrP-leder Siv Jensen at regjeringen ønsker å åpne polutsalgene på julaften, nyttårsaften, påskeaften og pinseaften, samt på valgdagen. Fire av disse dagene er de polansattes fridager, nedfelt i tariffavtalen. For å kunne åpne polet disse dagene kreves en lovendring. Den er foreløpig et stykke unna.

At Vinmonopolets ledelse vil trekke en mulig endring av åpningstidene inn i tarifforhandlingene allerede nå, faller ikke i god jord i HKs forhandlingsutvalg.

– Åpne polutsalg på disse aftenene er ikke en realitet i dag, og derfor umulig å ta opp i en tarifforhandling, sier Helge Storvik, leder av Funksjonærklubben i Vinmonopolet i en kommentar på foreningens Facebook-side.

Trenger bistand

Ifølge Storvik har de polansatte en rekke krav i årets tarifforhandlinger som ikke har skapt jubelstemning hos motparten. De har krevd økte tillegg for arbeid på ubekvemme tider, økt kompetansetillegg og andre godtgjørelser, i tillegg til bedre bestemmelser om seniorpolitikk, velferdspermisjoner, pensjon og forsikringer.

– Lønnskravene kom vi ikke i gang med før bruddet, sier han.

Nå skal partene altså få bistand fra sine respektive hovedorganisasjoner. Disse forhandlingene tar trolig til i neste uke.

Les også: Pol-ansatt kritisk til utvidet åpningstid

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

24.04.2014
14:29
27.08.2015 20:00