JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-topper krever nye regler for Oljefondet

Flere forbundsledere mener oljefondet profitterer på krigen i Israel og krever nye kriterier for hvor norske oljepenger kan være investert.
Christopher Beckham er blant LO-toppene som krever at regjeringa innfører strengere regler for Oljefondet. Målet er å hindre at Norge støtter opp om Israels okkupasjon av palestinske områder.

Christopher Beckham er blant LO-toppene som krever at regjeringa innfører strengere regler for Oljefondet. Målet er å hindre at Norge støtter opp om Israels okkupasjon av palestinske områder.

Herman Bjørnson Hagen

yngvil@lomedia.no

Oljefondet har investert 143 milliarder kroner i selskaper som er tilknyttet israelske bosettinger.

Fondet har også aksjer for drøye 13 milliarder kroner i israelske selskaper. I tillegg hadde fondet israelske statslån på 4,7 milliarder kroner, skriver VG.

– Vi mener at det er helt feil at Statens pensjonsfond utland skal investere i statsobligasjoner, noe som er direkte med på å finansiere krigføringen i et område som Gaza, sier Christopher Beckham, leder i HK Norge.

– Ikke nok

HK-lederen er klar på at Oljefondet bør selge seg ut av flere bedrifter som har investert i Israel.

I dag skal Oljefondets etikkråd sørge for at oljepenger ikke investeres i selskaper som bidrar til menneskerettighetsbrudd. LO-toppene mener dette ikke er nok og krever nye kriterier for hvor norske oljepenger kan være investert.

Les også: Oljefondet har investert 143 milliarder kroner i selskaper tilknyttet israelske bosettinger

De største LO-forbundene

Kravet kommer fra Beckham, NTL-leder Kjersti Barsok, Fellesforbundet-leder Jørn Eggum, EL og IT-forbundsleder Geir Ove Kulseth og Fagforbundet-nestleder Odd-Haldgeir Larsen.

Finansdepartementet sier til VG at de har fått skriftlig spørsmål fra Stortinget om saken, og at de må svare Stortinget før de svarer pressen.

2023 ble rekordår

2023 ble et rekordår for Oljefondet, som endte på 15.764 milliarder ved årsslutt. Dermed økte Oljefondet sine verdier med over 3300 milliarder kroner i fjor – en økning på 26,8 prosent.