LOs forhandlingsleder Trine Lise Sundnes var lagt fra fornøyd med resultatet som ble oppnådd i forhandlingene med Finans Norge.

LOs forhandlingsleder Trine Lise Sundnes var lagt fra fornøyd med resultatet som ble oppnådd i forhandlingene med Finans Norge.

Morten Hansen

LO-skuffelse i finansoppgjøret

Finansforbundet er tilfreds, mens LO er skuffet over for svak lav- og likelønnsprofil etter at partene i finansoppgjøret kom til enighet natt til fredag.
26.04.2013
12:15
27.08.2015 20:00

einar.fjellvik@lomedia.no

Resultatet ble et lønnstillegg til alle på 0,6 prosent - dog minst 2.200 kroner - fra 1. mai. Inkludert overheng og forventet lokal lønnsutvikling blir den totale økonomiske rammen for finansoppgjøret anslått til 3,93 prosent, mens oppgjøret mellom LO og NHO tidligere i vår har en økonomisk ramme på 3,4 prosent.

Finansforbundet tilfreds

– Jeg er tilfreds med resultatet ut fra de forutsetningene som er gitt for årets oppgjør, sa Pål Adrian Hellman, leder for Finansforbundet, som er storebror blant fagforbundene i finansnæringen, til NTB da forhandlingene var over ved halv tretiden i natt.

LO skuffet

Forhandlingsleder for LO, Trine Lise Sundnes, er langt mer kritisk til resultatet som ble oppnådd:

– Det er svært skuffende at det ikke var mulig å få gjennom kravet om en større lav- og likelønnsprofil i en bransje hvor kvinner har mye lavere lønn enn menn, sier hun i en kommentar til Handel og Kontors nettsted.

Finansnæringen har i årevis vært verstingen når den årlige statistikken som viser forskjellen mellom menns og kvinners lønn blir offentliggjort. Mens kvinnelønningene i de fleste bransjer og næringer ligger omkring 90 prosent av mannslønningene, tjener kvinnene i finansnæringen i gjennomsnitt 70 prosent av det deres mannlige kolleger tjener.

– Det vi fikk gjennomslag for var et minstetillegg, som likevel ikke er tilstrekkelig til å utjevne lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Vi hadde håpet på større drahjelp fra Finansforbundet i dette kravet, sier Sundnes.

Ingen lederlønnsklausul

Hun beklager også at arbeidsgiverne ikke ønsket å forplikte seg til at den samlede lønnsveksten som avtales sentralt og lokalt skal være normgivende for ledere og andre grupper av arbeidstakere i bransjen. I lønnsoppgjøret mellom LO og NHO fikk man inn en slik klausul i meklingsresultatet. I finansoppgjøret endte det med at LO måtte protokollere dette for egen del.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

26.04.2013
12:15
27.08.2015 20:00