Løp og kjøp!

Gjenbruk, å gjøre kupp eller støtte en god sak. Grunnene til å handle på loppemarked er mange. Se alle bildene.
08.11.2013
14:29
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

martin.slordal@lomedia.no

Tre-to-en! Og der er dørene til Skui brassbands loppemarked åpne. Seksti-sytti mennesker stormer inn dørene, mer enn klare for å gjøre varp. De aller mest entusiastiske har ventet foran inngangen i mer enn en time. For en som pliktskyldigst har dinglet innom det lokale skolekorpsets loppemarked en gang i løpet av en helg, er denne iveren både overraskende og fascinerende. Hva dreier den seg om? Han som er førstemann over dørstokken er ute etter gamle lp-plater. Nummer to jakter på glass og porselen, og vet hva som er verdt noe. Tredjemann kaller seg en loppemarkedsentusiast. Nå håper de å sikre seg godbitene – før andre gjør det.

Resirkulering

Ved et bord står Henriette Standnes og holder i en kurv full av glassvaser. Hun er på loppemarked hver eneste helg.

– Det er mye fint å finne for en billig penge, gamle ting av god kvalitet. Jeg er ikke opptatt av at det er verdt så mye, men det hender at jeg oppdager at jeg har kjøpt ting som i utgangspunktet er dyre, forteller hun fornøyd.

Inne i gymsalen holder Aleksandra Skakun opp et grønt tyllskjørt, vender det og vurderer om hun skal kjøpe det. Sammen med moren, Halina Kristina Skakun, går også hun ofte på loppemarkeder.

– Jeg pleier å kjøpe klær. De jeg blir lei av leverer jeg tilbake til loppemarkeder, sier hun.

– Det er økologisk med resirkulering av klær, påpeker Halina Kristina.

Ragnhild Lid står og blar i rekkene med bøker på bordet ved siden av. «Hva menn vil vite om damer», er tittelen på boka hun har plukket opp.

– Kanskje jeg skal gi den til sønnen min, han har ikke dame, ler hun.

Ragnhild er bitt av loppis-basillen.

– Det er så moro å se på folk og treffe kjente. Dessuten er det supert med gjenbruk. Jeg har funnet så mye på loppemarkeder; gullkjeder, pels, pentøy til ungene, ski og støvler, jeg pleide å ha et helt lager i alle størrelser, sier hun.

Fyller husene

I et hjørne i bokrommet står Per Sigurd Hoel og kameraten Vidar Knutsen og blar igjennom maleriene som står oppetter veggen.

– Vi er på loppemarked hver lørdag, og ser etter musikk, bilder, bøker og elektronikk. Jeg er en samler, forkynner Hoel.

– Det gjelder å finne noe du tenner på. Kona mi samler på kinesiske ting, forteller han og viser fram et bilde med noen kinesiske tegn på.

Det skal han ha.

– Har du plass til alt du kjøper da?

– Ja, jeg har fire hus og én leilighet i forskjellige land, opplyser han.

Inne i elektroavdelingen står Marit Bakke med en lampeskjerm i hånda. Hun ser litt skeptisk ut.

– Jeg er egentlig på jakt etter en lampe til et kjøkkenvindu, men denne var ikke helt det jeg hadde tenkt meg, sier hun og setter den tilbake på bordet.

Bakke er en av de få vi snakker med som ikke er en loppis-entusiast.

– Jeg er ikke så ofte på loppemarked, men jeg bor like i nærheten. Og så synes jeg jo at det er bra å handle på loppemarked, for vi kaster altfor mye, sier hun.

Rekordår

Og nettopp den tankegangen tjener blant annet Skui brassband på. Utendørs, blant ski og sykler, finner vi korpsleder Bjørn Are Mikkelsen.

– Dette går strålende. Det er fullt på parkeringsplassen, det står biler overalt. Nå har vi full hyre med å holde kontroll her, sier han og springer videre.

PS: Det ble rekordsalg. Skui brassband sitter igjen med hele 140.000. kroner etter loppemarkedet. Da blir det sving på sakene i det kommende året også.

08.11.2013
14:29
27.08.2015 20:00