IKKE IMPONERT: Kristine Larsen liker dårlig at regjeringen har konkludert før høringsrunden er ferdig.

IKKE IMPONERT: Kristine Larsen liker dårlig at regjeringen har konkludert før høringsrunden er ferdig.

Martin Guttormsen Slørdal

Larsen langer ut mot arbeidsministeren

HK-regionleder Kristine Larsen ser rødt etter at regjeringen allerede nå lover flere midlertidige ansettelser.
24.09.2014
10:45
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

– Hva er vitsen med en høringsrunde når de har bestemt seg? Dette er arrogant, og viser at regjeringen og arbeidsministeren ikke bryr seg om hva partene i arbeidslivet sier, tordner Kristine Larsen, leder av HK region Nord-Norge.

Hun sikter til at arbeidsminister Robert Eriksson på mandag varslet at det vil bli enklere for bedriftene å ansette folk i midlertidige stillinger. Dette har vært en het potet helt siden Solberg-regjeringens politiske plattform ble kjent. Der varslet de det de kaller en oppmykning av reglene for midlertidige ansettelser.

Robert Eriksson sendte sine forslag til endringer i arbeidsmiljøloven ut på høring før sommeren, og høringsfristen går ut i morgen, torsdag. Mandag gjorde han det imidlertid klart at det uansett vil bli lettere å ansette midlertidig.

Kraftig irritert

Kristine Larsen kaller høringsrunden et spill for galleriet.

– Dette kommer til å ødelegge hele servicebransjen. Det er ikke en kjeft som kommer til å få fast jobb lenger. Alle nyansatte kommer til å få midlertidige stillinger. Det passer bedriftene godt, men det er bare de som tjener på det. Vanlige folk kommer til å bli stående med lua i hånda, sier Larsen.

– Men Eriksson lover at det fortsatt skal være visse begrensinger i adgangen til å ansette folk midlertidig. Stoler du ikke på det?

– Det har jeg ingen tro på vil fungere. Arbeidsgivernes kreativitet mangler ingen grenser, sier hun.

LO også oppgitt

LO-nestleder Tor-Arne Solbakken synes også at det er litt spesielt at statsråden går ut med dette tre dager før høringsfristen går ut. Han sier til VG at han synes Eriksson burde tatt seg tid til å lese høingsuttalelsene før han konkluderte.

– Nå har vi brukt mye tid og jobbet seriøst med dette. Vi har laget en lang og faglig tung høringsuttalelse, understreker Solbakken.

Også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre synes Eriksson burde lytte til de som har skoene på.

Politisk markering

I går ble det arrangert politiske markeringer over hele landet mot regjeringens planer om å endre arbeidsmiljøloven. Robert Eriksson sier at hans utspill en dag tidligere var for å komme fagbevegelsen i møte. Han skriver i en pressemelding at det vil bli endringer i arbeidsmiljøloven, men at han vil samarbeide med fagbevegelsen for å forhindre misbruk.

Dette imponerer ikke LOs nestleder.

– Eriksson sier jo egentlig at "jeg har bestemt meg, og vil gjerne samarbeide, men da må dere ville det samme som meg", sier Solbakken til VG.

24.09.2014
10:45
27.08.2015 20:00