MINISTEREN BESTEMMER: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (i midten) skal avgjøre om butikkene får holde åpent 2. pinsedag, som i år faller på 16. mai.

MINISTEREN BESTEMMER: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (i midten) skal avgjøre om butikkene får holde åpent 2. pinsedag, som i år faller på 16. mai.

Martin Guttormsen Slørdal

Kulturministeren skal avgjøre om butikkene får holde åpent 2. pinsedag

Butikkene får ikke holde åpent 2. pinsedag, har flere fylkesmenn slått fast. Nå er saken til behandling hos kulturministeren.
18.04.2016
11:22
18.04.2016 11:22

lene.svenning@lomedia.no

NHO Handel har søkt de 17 fylkesmennene om å få holde dagligvarebutikkene åpne på 2. pinsedag. I år havner nemlig denne helligdagen på 16. mai. Det betyr at butikkene i utgangspunktet er stengt tre dager på rad. Det er dumt og upraktisk for forbrukerne, mener NHO Handel. Mange holder selskap på 17. mai, og blir forhindret i å kjøpe ferske varer når butikkene er stengt dagen før, er ett av argumentene. Et annet er at dette vil bety at de søndagsåpne butikkene får ha kundene for seg selv denne dagen. Det taper Rema 1000 på, som inntil nylig ikke hatt søndagsåpne butikker. NHO Handel representerer en stor gruppe faghandlere, i tillegg til Rema 1000.

Sier nei igjen

Fylkesmennene i fire fylker, Aust- og Vest-Agder, Hedmark, Oppland og Østfold var raske på labben og svarte NHO Handel. Alle avslo søknadene. NHO Handel klagde på avgjørelsen. Fylkesmennene har gått igjennom klagen, og innstilt på nok et avslag overfor kulturdepartementet.

Seniorrådgiver Lasse Svenstrup Andersen hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder er en dem som har avvist både søknaden og klagen fra NHO Handel. Han er sikker på at han har tatt en riktig avgjørelse.

– Det er opplagt at det blir datokollisjoner år om annet. Hvis lovgiver mente at det var så uheldig, ville de ha sagt noe om det da de lagde loven, sier han til HK-Nytt.

Forventer et nei

Saken ligger nå til behandling i Kulturdepartementet. De vil ikke svare på når de er ferdig med sin behandling.

HK-leder Trine Lise Sundnes vil ikke forskuttere kulturdepartementets avgjørelse, men regner med at de sier nei til åpne butikker 2. pinsedag.

– Jeg forventer at departementet har en saksbehandling i tråd med lovverket, sier hun til HK-Nytt.

– Betyr det at du forventer at departementet avslår klagen?

– Ja. Ja til nei, sier Sundnes.

Det er Lov om helligdager som regulerer butikkenes åpningstider. Den sier at butikker ikke skal holde åpent på søndager og helligdager, med noen unntak, som for eksempel for dagligvarebutikker under hundre kvadratmeter.

Les også: Pinse-reprise skaper debatt

18.04.2016
11:22
18.04.2016 11:22

Mest lest