Kritisk til døgnåpen byggevarebutikk

Olav Hagen liker ikke at butikken han jobber i har blitt døgnåpen.
15.05.2014
11:35
27.08.2015 20:00

martin.slordal@lomedia.no

I påskeuka lanserte Coop Obs Bygg et prøveprosjekt i butikken på Alnabru i Oslo. Nå kan du handle spiker, fugemasse og planker 24 timer i døgnet fra mandag til lørdag. HK-medlem Olav Hagen er en av dem som jobber nattskift i trevareavdelingen. Han er ikke glad for de nye åpningstidene.

– Jeg har bare sett noen få kunder på natta foreløpig, så jeg tror ikke det er behov for en døgnåpen byggevarebutikk, sier han.

Skaper et behov

Hagen jobber i full stilling i trevareavdelingen, en uke med dagvakter og neste med nattevakter.

– Jeg mener at Coop skaper et behov hos forbrukeren. Når Coop velger å ha åpent på natta, tar de lite hensyn til oss ansatte. Å jobbe om natta er ikke ønskelig fra min side. Det er tungt for kroppen og det er vanskelig å omstille seg når jeg skal jobbe dagvakter igjen, sier 57-åringen, men legger til at unge ansatte, som studenter, er mer positivt innstilt til å jobbe nattevaktene.

Olav Hagen tror ikke en nattåpen butikk vil føre til økt salg av byggvarer.

– Vi kommer ikke til å selge mer maling fordi vi har døgnåpent. Åpningstidene er lange nok som de er, og kundene får handlet det de trenger fram til klokka 23. Det tror jeg er mer enn nok, sier han.

Uvirkelig

Tillitsvalgt Frank Fjørtoft synes heller ikke så mye om prøveprosjektet til Coop.

– Kundene som kommer innom lurer på om åpningstidene virkelig stemmer, de synes det er uvirkelig. Meningen er at vi også skal ta i mot varer på natta, men de kommer sjelden før klokka fem på morgenen. Bedriftskundene våre er her aldri før tidlig på morgenen, sier Fjørtoft.

Han har akkurat kommet tilbake fra en sykmelding, og har ikke jobbet nattskift foreløpig. Fjørtoft sier at alle ansatte ble informert på et tidlig tidspunkt om prøveprosjektet.

– Nå er det i oppstartsfasen, men jeg kan aldri tenke meg at dette vil eksplodere. Hvem er det som har behov for skruer og planker midt på natta, spør den tillitsvalgte.

Høysesong i byggebransjen

Hovedårsaken til at Coop på Alnabru velger å holde byggevareutsalget åpent døgnet rundt, er at de i høysesongen mottar tunge byggevarer på natta. Gaute Randen, driftsleder i Coop Øst, sier at det handler om sikkerhet.

– Det kommer inn lastebiler med flere tonn tunge byggevarer og vi må bruke truck for å håndtere dem. Hvis vi skulle losset disse på dagtid kunne håndteringen av disse varene skapt farlige situasjoner for både kunder og ansatte i butikken. Samtidig tenkte vi at det er spennende å se om det er marked i Oslo-området for salg av byggvarer på natta. Foreløpig har det ikke vært så mange kunder, så dette er ikke noe vi tjener mye penger på, sier driftslederen.

Han forteller at Coop ikke har noen planer om å fortsette med åpningstidene etter september.

– Vi har ikke markedsført åpningstidene i butikken i noen stor grad. Dette er et tilbud i høysesongen til de som ønsker å handle når de vil, sier Randen og understreker at Coop har fulgt de lover og regler som finnes for å ha ansatte på jobb om natta.

15.05.2014
11:35
27.08.2015 20:00