JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BLACK WEEK: Black Friday har gått mer og mer over til Black Week. Det går noe roligere for seg i år enn tidligere. Her et bilde fra Sartor Storsenter på Sotra i Bergen i midten av Black Week 2022.

BLACK WEEK: Black Friday har gått mer og mer over til Black Week. Det går noe roligere for seg i år enn tidligere. Her et bilde fra Sartor Storsenter på Sotra i Bergen i midten av Black Week 2022.

André Kjernsli

Årets største handledag:

Hvorfor heter den Black Friday?

Salg, spesial-spesialtilbud og siste mulighet. Forbrukergenet til Ola og Kari Nordmann trigges. Her får du bakgrunnen for dette handlefenomenet.
25.11.2022
11:51
21.08.2023 17:14

leif.kirknes@lomedia.no

Denne artikkelen ble først publisert i 2018, men er oppdatert med blant nye tall og ny informasjon i 2022.

Eller startet egentlig Black Friday allerede forrige uke? Det som er sikkert er at vi forbrukere har blitt overlesset med reklame, tilbud og informasjon i god tid før «svartfredagen», som språkrådet foreslår å kalle dette årlige handlefenomenet.

De siste årene har det også blitt mer vanlig med «Black Week». Denne uka forventer hovedorganisasjonen Virke at det blir handlet for rundt 16,1 milliarder kroner.

Det er riktignok en ørliten nedgang fra Black Week i fjor, da det ble handlet for 16,5 milliarder kroner. I 2018 la norske forbrukere igjen 3,7 milliarder kroner i norske butikker under selve Black Friday, på nett og over disk, ifølge tall fra Virke. Anslaget for 2022 er 3,2 milliarder kroner. Det er også noe ned.

Virke erkjenner at selve fredagen har krympet som handledag etter storhetsåret 2018, men tror Black Friday har kommet for å bli.

Desember er den viktigste måneden for handelsnæringen. Virke anslår at hver nordmann vil legge igjen 12.170 kroner i butikkene i julemånedene i 2022.

Børskrakk og fotballkaos

Black Friday er handledagen som finner sted fredagen etter Thanksgiving i USA. Etter at amerikanerne har mesket seg med fylt kalkun sammen med sine nære og kjære på torsdag, drar de til butikkene på fredag og starter julehandelen.

For å finne opprinnelsen til dagen og begrepet Black Friday må vi spole tilbake i tid. Ifølge wikipedia har begrepet «Black Friday» blitt brukt i en rekke forskjellige sammenhenger.

Den første (og kanskje mest riktige) er knyttet til krisen i det amerikanske gullmarkedet 1869. Da kjøpte de to gullspekulantene Jay Gould (!) og James Fisk opp så mye av landets gull som mulig, i håp om å kjøre prisene opp slik at de kunne selge med stor fortjeneste.

Planene til gullhaiene ble oppdaget, prisen på gull falt i bakken på noen minutter. 24. september 1869 var aksjemarkedet i fritt fall. Meklerhus gikk over ende, spekulanter og vanlige folk ble ruinert og økonomien ble ustabil i flere måneder etterpå.

FINANSAKROBATER: Jams Fisk og Jay Gould sto bak den første Black Friday.

FINANSAKROBATER: Jams Fisk og Jay Gould sto bak den første Black Friday.

Wikipedia.com

Begrepet ble også brukt av politiet i den amerikanske byen Philadelphia på 50-tallet da de skulle beskrive fredagstrafikken under Thanksgiving-feiringen. Kaoset oppsto da fotballfans inntok byen i forbindelse med kampen mellom hæren og marinen som hvert år ble spilt den påfølgende lørdagen.

Og det har også blitt sagt at Black Friday tradisjonelt er den dagen da regnskapene i butikkene igjen viser overskudd og går fra røde til svarte tall.

Nordmenn ble for første gang introdusert for Black Friday i 2010 på kjøpesenteret Norwegian Outlet i Vestby, sør for Oslo. Den gangen sa Arild Hermstad, daværende leder for miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender, til Aftenposten at han syntes påfunnet i Vestby var frekt, og at dette var en malplassert skikk å prøve å få på plass i Norge.

Men med bakgrunn i tallene til Virke, har denne dagen for alvor fått fotfeste i Norge.

Only in America

Og er du på jobb i varehandelen på Black Friday, vil du sannsynligvis oppleve en god del ekstra pågang fra overivrige kunder som skal sikre seg den billige tv-en eller miksmasteren som plutselig er til halv pris, men i et begrenset utvalg.

Her er noen ansattes historier om deres møter med kunder på Black Friday i USA, ifølge Business Insider og Reddit:

Walmart: En krangel brøt ut på grunn av en sykkel. Knyttenever ble delt ut, og det ble litt blod. Det endte med at en fyr fikk tak i sykkelen og kom seg unna folkemengden, han kjørte på sykkelen ut av butikken uten å betale

Restauranten Johnny Rockets: Vi hadde kunder utenfor inngangen som skrek at de ville ha mat. Jeg pekte på matkartet og sa at vi ikke serverte frokost. En dame spyttet meg i ansiktet og sa; Jeg vet at dere serverer bacon.

Gamestop: Jeg var jobb på Gamestop da spillmaskinen Wii kom ut. Akkurat idet vi åpnet dørene til butikken, ble det nærmest opptøyer. Folk slåss med hverandre, banna og gråt. Folk var så desperate, når noen fikk tak i en spillmaskin, tok en annen tak i vedkommende og kastet han i bakken for å få tak i den.

Walmart: Jeg så en stor mann trampe andre kunder ned i bakken for å få tak i så mange håndklær som mulig til 1 dollar.

ILLUSTRASJONSBILDE: Black Friday er dette en vanlig scene fra butikker i hele verden.

ILLUSTRASJONSBILDE: Black Friday er dette en vanlig scene fra butikker i hele verden.

AP/Brian Davies

Det er lov å la være

Som en motreaksjon til det mange vil kalle for handlegalskap, er det verdt å nevne at den internasjonale protestdagen mot forbrukersamfunnets bruk og kast-mentalitet, «Buy Nothing Day», arrangeres samtidig med Black Friday. Markeringen startet i Canada allerede i 1992 og har spredd seg til store deler av verden.

I 2017 droppet blant annet Ikea Black Friday til fordel for det de kaller for «Den store strammedagen». Møbelgiganten mener at Black Friday har gått av skaftet. I år har Ikea lansert Hack Friday. Der får forbrukerne tips til hvordan de kan ta vare på og reparere det man allerede har.

Flere butikker i Norge har også roet ned salget. Virkes nyeste medlemsundersøkelse forteller at 61 prosent av kjedetilknyttede handelsvirksomheter planlegger å avholde Black Friday og / eller Black Week. Det er en nedgang på 10 prosentpoeng fra 2019 og rundt samme resultat som i 2021. 29 prosent i undersøkelsen peker på klima og miljø som årsak til å avstå. Økonomi er det også en del i handelsnæringen som trekker fram.

Virke forventer for ordens skyld en nedgang også i julehandelen i år, fra cirka 128 milliarder kroner i 2021 til cirka 123,5 milliarder kroner i år. De spår på en annen side at november blir den beste netthandelmåneden noen sinne.

Kilder: ssb.no, virke.no, wikipedia.no, businessinsider.com, aftenposten.no, econa.no

(Denne saken ble først publisert i 2018, men er oppdatert med blant annet nye tall i 2022.)

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

25.11.2022
11:51
21.08.2023 17:14