JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høy etterspørsel etter arbeidskraft

Det var 117.600 ledige stillinger i Norge i årets første fire måneder. Hele to tredjedeler av dem var i privat sektor, ifølge SSB.
De fleste ledige stillingene er i varehandelen. (Illustrasjonsbilde).

De fleste ledige stillingene er i varehandelen. (Illustrasjonsbilde).

André Kjernsli

– Det er fremdeles en stor etterspørsel etter arbeidskraft. Oppgangen vi så på starten av året svarer til nedgangen vi så på slutten av fjoråret, sier seksjonssjef Tonje Køber i Statistisk sentralbyrå (SSB).

De fleste ledige stillingene er i varehandelen. Der var det 13.100 ledige stillinger i første kvartal, noe som er omtrent likt som i forrige kvartal.

Etterspørselen etter ansatte er størst innen helsetjenester. Der økte etterspørselen på arbeidskraft med 43 prosent i årets første fire måneder, til 12.700 ledige stillinger.

Ønsket om mer arbeidskraft er størst i privat sektor, der det var 82.200 ledige stillinger i første kvartal.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) ber offentlige bedrifter og arbeidsgivere om å tenke utradisjonelt når de rekrutterer nye ansatte.

– Nå når etterspørselen etter arbeidskraft er høy, er det tid for å inkludere flere av de som står utenfor arbeidsmarkedet, sier hun.

– Flere av de som står utenfor, ønsker å jobbe, men kan oppleve ulike hindringer. Å ha en jobb å gå til er bra for den enkelte og bra for samfunnet, understreker hun.

Det var aller flest ledige stillinger i Oslo i første kvartal, etterfulgt av Vestland. I Oslo var det flest ledige stillinger innen forretningsmessig tjenesteyting, altså bedrifter som leverer tjenester til det øvrige næringslivet, i tillegg til i varehandelen, informasjon og kommunikasjon.

isabel.muller.eidhamar@ntb.no