JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brian Cliff Olguin

Stipend

HK-medlemmer fikk 8,3 millioner kroner til utdanning

Nesten halvparten fikk stipend til høyere utdanning.
19.02.2024
12:35
21.02.2024 09:34

lene.svenning@lomedia.no

Handel og Kontor (HK) deler hvert år ut stipender til medlemmer slik at de kan ta utdanning. I fjor bevilget forbundet 5.950.000 kroner i stipend til 414 medlemmer.

I tillegg betaler HK for 40 medlemmer i året på fire ulike videreutdanningskurs på bachelor-nivå i regi av utdanningsselskapet Addisco. Det kostet forbundet 2,4 millioner kroner i 2023.

Totalt brukte HK 8.337.000 kroner på at medlemmene etter- og videreutdannet seg i fjor.

Stort behov

– Vi er glade for at medlemmene bruker denne medlemsfordelen, og vi vet at det blir satt pris på. Det er et stort behov for utdanning og stor vilje til å ta det, sier Lena Reitan, 2. nestleder i HK.

3 prosent av forbundets kontingentinntekter går til utdanningsfondet. Det er ikke nok, opplyser Reitan.

– Vi må vurdere hva vi skal gjøre med fondet. Enten må vi sette av mer penger, eller så må vi knipe inn på summene hvert medlem kan få, sier hun.

For å kunne få penger ut av fondet, må de som mottar stipend ha vært medlem i minst tre år. Under pandemien ble kravet jenket til ett år. Det er nå satt opp til tre år igjen.

Slik fordelte stipendene seg i 2023 :

• 63 medlemmer fikk til sammen 470.000 kroner til generell utdanning

• 157 medlemmer fikk til sammen 1.500.000 kroner til å ta fagbrev

• 194 medlemmer har fått til sammen 4.000.000 kroner til høyere utdanning

• I tillegg fikk 40 medlemmer delta på Addisco-utdanning. Prisen for dette var altså 2,4 millioner kroner.

Fikk dekket fagbrevkurset

Aina Grosberghaugen, butikkmedarbeider i Kiwi Brumunddal, er et av HK-medlemmene som fikk støtte fra forbundet til utdanning i fjor. Hun har tatt fagbrev i salg og service.

– Fagbrevet gir meg mer penger i lommeboka. Jeg håper HK-ere landet rundt griper denne muligheten, har hun fortalt HK-Nytt.

Stipendet hun fikk fra forbundet dekket utgiftene hennes til fagbrevkurset. Etter at hun ble faglært, har hun fått fagbrevtillegg på 9,50 mer i timen. Det tilsvarer 18.500 kroner i året for butikkansatte på heltid.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

Flere muligheter

HK har flere ulike stipendordninger. De 5,9 millionene som ble delt ut i fjor dreier seg om midler fra HKs utdanningsfond og HK stipend for høyere utdanning.

• HKs utdanningsfond gir økonomisk støtte til medlemmer som tar fagbrev, norskkurs, IKT-kurs og andre kortere kurs.

• HKs stipendordning for høyere utdanning gis til studier på universitet, høgskoler og fagskoler. Utdanningen må være relevant for HKs bransjer.

• Gratis deltakelse på fire ulike videreutdanningskurs på bachelor-nivå i regi av utdanningsselskapet Addisco. 20 plasser hvert halvår

• Kompetansefondet HK-AAF gir stipend på maks 50.000 kroner til etter- og videreutdanning for medlemmer som er omfattet av tariffavtalen som gjelder i for ansatte i fagbevegelsen, fagbevegelsens organisasjoner og enkelte politiske partier.

• LO Stats utdanningsstipend gir støtte til opplæringstiltak og kompetanseutvikling. Gjelder HK-medlemmer i Vinmonopolet, Norges Håndballforbund og Vy Buss.

19.02.2024
12:35
21.02.2024 09:34