I HARDT VÆR: Lime-butikkene har skrudd ned skiltene. En plastpose var det eneste synlige sporet av kjeden HK-Nytt fant i en av de tidligere filialene. Nå saksøker et HK-medlem en av butikkene.

I HARDT VÆR: Lime-butikkene har skrudd ned skiltene. En plastpose var det eneste synlige sporet av kjeden HK-Nytt fant i en av de tidligere filialene. Nå saksøker et HK-medlem en av butikkene.

Martin Guttormsen Slørdal

HK-medlem saksøker Lime-butikk

En tidligere ansatt har stevnet en Lime-butikk for retten for ulovlig avskjed, ulovlig arbeidskontrakt og for ikke å ha fått utbetalt lønn.
22.09.2014
14:01
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

Etter en politirazzia 9. september er 13 mennesker siktet for grov menneskehandel og tvangsarbeid. Flere personer fra ulike land skal ha blitt utnyttet som arbeidskraft i dagligvarekjedens butikker.

Nå trår Handel og Kontor til på vegne av et medlem som har jobbet i en Lime-butikk i Oslo. Kvinnen har fått bistand til å saksøke butikken for ulovlig avskjed, ulovlig arbeidskontrakt og manglende lønn. Saken er imidlertid ikke en del av straffesaken mot Lime-ledelsen.

Jobbet seks dager i uka

HK-medlemmet begynte å jobbe i butikken 1. juni i fjor. Ifølge arbeidskontrakten hennes skulle hun jobbe 37,5 timer i uka. Slik ble det ikke.

– Jeg fikk beskjed om at jeg måtte jobbe seks dager i uka, bortsett fra tirsdag. Hver dag måtte jeg sende tekstmelding til sjefen for å få vite hvor og når jeg skulle jobbe den dagen, forteller kvinnen, som ikke vil stå fram med navn og bilde, til NRK.

Sjefen hun forholdt seg til skal ha vært Sajjad Hussain, eieren av Lime-kjeden som nå sitter i varetekt, og ikke den daglige lederen og styrelederen i butikken.

Lønna var på 15.000 kroner i måneden, mange tusen mindre enn vanlig i handelen. Til å begynne med fikk hun utbetalt 10.000 kroner kontant, angivelig fordi regnskapsføreren var på ferie.

På bar bakke

I august i fjor spurte hun Hussain om å få jobbe dagvakter i helgene eller få fri annenhver helg.

– Du har ikke familie her. Finn deg en annen jobb, skal hun ha fått til svar i en tekstmelding.

Dermed var arbeidsforholdet over, i alle fall i først omgang. I september begynte hun å jobbe i butikkene i igjen, etter å ha fått avslag på andre jobbsøknader.

Kvinnen ble gravid, og i januar ble hun 50 prosent sykmeldt på grunn av bekkenløsningsplager.

– Jeg klarte ikke å gå på jobb. Da sa han at "vi driver ikke barnehage", forteller kvinnen til NRK.

Sykepenger fikk hun imidlertid ikke. Nav skal ha fått melding om at kvinnen ble avskjediget i desember, mens kvinnen hadde en tidsbegrenset arbeidskontrakt fram til 28. februar.

– Svært alvorlig

Saken går nå til retten, etter at HK aldri fikk svar på lønnskravet de sendte til Sajjad Hussain på vegne av kvinnen tidligere i år. Det er butikken, ved styrelederen i selskapet som er saksøkt.

– Medlemmet vårt fikk ulovlig avskjed, og hadde også en ulovlig arbeidskontrakt, sier Kjetil Neskvern, assisterende regionkontorleder i Handel og Kontor.

Neskvern er rystet over kvinnens arbeidsforhold.

– Dette er uverdig. Vi ser på dette som sosial dumping. Med det timetallet som er oppgitt på kontrakten hadde hun 90 kroner i timen, uten tillegg for kvelder og helger, sier han til HK-Nytt.

Tar avstand fra påstander

Sajjad Hussain sitter i varetekt. Hans forsvarer John Christian Elden ønsker ikke å kommentere påstandene fra HK-medlemmet.

" I en sivil sak må han ivareta tilsvarsretten selv", skriver Elden i en e-post til NRK.

En 33 år gammel mann var daglig leder og styreleder i butikken i de første månedene av kvinnens ansettelsesforhold. Hans advokat, Vidar Helgheim, er ikke kjent med HK-medlemmets søksmål, men tror ikke hans klient har noe med saken å gjøre.

– Det er jo alvorlige påstander. I den grad dette er et riktig faktum, vil min klient ta avstand fra det. Jeg tror ikke han har noe kjennskap til det heller, men det er helt avgjørende å få avklart eierstrukturene før man går inn på disse spørsmålene, sier Helgheim til NRK.

Ifølge advokat Helgheim har politiet ikke vist interesse for hans klient i forbindelse med sin etterforskning av Lime-kjeden.

I august i fjor tok en kvinne over som daglig leder og styreleder i butikken. HK-Nytt har ikke lyktes med å komme i kontakt med henne.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

22.09.2014
14:01
27.08.2015 20:00