JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK-leder med kraftig kritikk mot regjeringen: – Vi er i krise

Forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor (HK) er ikke i tvil om at det er krise nå, og at det trengs politikk som gir folk trygghet.
KRISE: Forbundsleder Christopher Beckham i HK er ikke i tvil om at arbeiderbevegelsen er i krise. Her fra et tidligere møte.

KRISE: Forbundsleder Christopher Beckham i HK er ikke i tvil om at arbeiderbevegelsen er i krise. Her fra et tidligere møte.

Brian Cliff Olguin

anders@lomedia.no

– Arbeiderbevegelsen er i krise. Det må vi ta inn over oss. Vi er i krise fordi Norges største parti ikke maktet å bli Norges største parti, tordnet HK-leder Christopher Beckham fra talerstolen onsdag.

Han kom med en advarsel under den fagligpolitiske debatten på LO Stats årlige konferanse på Gol.

Beckham er medlem i Arbeiderpartiet og sitter i LO og Arbeiderpartiets samarbeidskomite. Statsminister Jonas Gahr Støre satt i salen.

– Når ikke fram

HK-lederen sa han hadde gjort alt han kunne i valgkampen:

– Jeg har gått rundt og snakket om pensjon fra første krone, faste ansettelser, at fagforeningsfradraget er økt og en styrking av heltid som har kommet på plass, sa Beckham.

Han konstaterte at det var lite til hjelp når mange medlemmer har hatt reallønnsnedgang, rentene gjør at mange er redde for at de ikke klarer å beholde huset, knapt har til mat på bordet og må kutte fritidsaktiviteter for ungene sine.

– Dette er realitetene for tusenvis av HK-medlemmer og LO-medlemmer. Og det må vi adressere, ikke bare fra talerstolen, men gjennom aktiv politikk. Vi må tilbake til røttene. Hvorfor Arbeiderpartiet ble dannet? Det var for å løfte arbeiderklassen opp og fram.

LO-lederen: – Velgerne tar ikke feil. Vi får det resultatet vi fortjener

Saker som treffer

Beckham tror en del av forklaringen er at folk ikke har skjønt regjeringens prosjekt.

– Du må glitre, Jonas, og når du er på ditt beste, lytter folk.

HK-lederen pekte på behovet for saker som treffer folk, og viste til det ferske forslaget om å heve pensjonsalderen som et eksempel på det motsatte.

– Da blir damene på betongen, med en obligatorisk tjenestepensjon på 2 prosent, og som ikke oppnår pensjonsalder i stuss. Vi må ha en sliterordning på plass for å kunne se på dette, sa forbundslederen.

Støre: – Leverer politikk

Jonas Gahr Støre svarte Beckham med at han mener prosjektet har vært klart og tydelig: At det er vanlige folks tur.

– Vi leverer politikk som gjør hverdagen lettere og tryggere. Så har vi fått prisstigning, renter, strømpriser, pandemi og krig i retur, minnet han om.

Statsministeren mener responsen må være den samme:

– Trygg styring, få rentene og prisene ned og få folk i jobb. Jeg har tro på den planen vi har, og at det vil begynne å gi resultater, sa Støre.