Regjeringen ønsker å utvide Vinmonopolets åpningstider, men det forutsetter at den får HK til å være med på å endre arbeidstidsbestemmelsene i tariffavtalen.

Regjeringen ønsker å utvide Vinmonopolets åpningstider, men det forutsetter at den får HK til å være med på å endre arbeidstidsbestemmelsene i tariffavtalen.

Eva Ler Nilsen

HK utfordrer regjeringen om polets åpningstider

– Når regjeringen vil utvide Vinmonopolets åpningstid, gjør de opp regning uten vert. Arbeidstida er regulert i tariffavtalen, og den kan ikke regjeringa endre, sier Trine Lise Sundnes i HK.
24.10.2013
07:54
27.08.2015 20:00

torgny.hasaas@lomedia.no

I regjeringsplattformen står det at regjeringen vil «la Vinmonopolet holde åpent de samme dager som butikkene kan ha ølsalg.» I Høyres program er det spesifisert slik: «Tillate at Vinmonopolet har åpent alle dager det er tillatt å selg øl (inkludert julaften, nyttårsaften, påskeaften og pinseaften)»

– Dette er det ikke regjeringa som bestemmer. Arbeidstida for de ansatte i Vinmonopolet er regulert i tariffavtalen, og den reguleres ikke av regjeringa. Den reguleres mellom partene i arbeidslivet. Det kommer ikke til å skje noe med Polets åpningstider uten endringer i tariffavtalen, sa leder i Handel og Kontor i Norge, Trine Lise Sundnes, da hun innledet på forbundets tariffkonferanse på Gardermoen onsdag.

I overenskomsten for ansatte i Vinmonoploet mellom Spekter og LO Stat/HK står det eksplisitt: «Påske-, pinse-, jul- og nyttårsaften er fridager.»

Med mindre regjeringa ikke skal ha åpne butikker uten ansatte virker det umulig å oppfylle regjeringserklæringa uten å involvere Handel og Kontor.

– Vi skal ikke utelukke at vi kan være med på noen justeringer, men skal vi gi noe, så må vi også få noe, sier Sundnes til LO-Aktuelt.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

24.10.2013
07:54
27.08.2015 20:00