PENSJON: HK kom ingen vei med sitt viktigste krav i forhandlingene med Spekter og Vinmomopolet: medbestemmelse over fremtidige pensjonsordninger. Illustrasjonsfoto.

PENSJON: HK kom ingen vei med sitt viktigste krav i forhandlingene med Spekter og Vinmomopolet: medbestemmelse over fremtidige pensjonsordninger. Illustrasjonsfoto.

Tri Nguyen Dinh

Tarifforhandlinger med Vinmonopolet:

HK forlot forhandlingsbordet

Vinmonopolet er ikke villig til å gi de ansatte innflytelse over pensjonen, hevder HK.
01.06.2016
16:29
01.06.2016 16:29

lene.svenning@lomedia.no

I dag var det den tredje forhandlingsrunden mellom arbeidsgiverforeningen Spekter og LO Stat, om 16 ulike tariffavtaler. En av dem var avtalen for de ansatte i Vinmonopolet, organisert i Handel og Kontor. Forhandlingene har imidlertid strandet, opplyser HKs forhandlingsleder Christopher Beckham til HK-Nytt.

Krever medbestemmelse

De Vinmonopol-ansattes viktigste krav i dette tariffoppgjøret er å sikre seg innflytelse over pensjonsordningene, også i framtida. I dag er de ansatte i Vinmonopolet medlemmer i Statens pensjonskasse. Det er de godt fornøyd med. De frykter imidlertid for at ordningen ikke vil vare evig, og at pensjonsordningene vil bli dårligere i framtida. Derfor har de stilt krav om at de skal ha medbestemmelse over fremtidige pensjonsordninger, og vil at det skal stå svart på hvitt i tariffavtalen. Da Spekter og Vinmonopolet ikke vil innfri dette kravet, bestemte altså HK seg for å bryte forhandlingene.

– Det er avgjørende for HK-medlemmene at deres framtidige pensjonsordninger ikke forringes, og at overgangen til eventuelt nye ordninger skjer gjennom forhandlinger mellom partene. Noe annet kan vi ikke akseptere, sier forhandlingsleder i HK, Christopher Beckham.

Les også: HK brøt forhandlingene med Vinmonopolet

Mekling trolig neste stopp

Det er LO Stat som formelt varsler brudd i forhandlingene. Det vil først skje førstkommende fredag. Neste skritt på veien er mekling, om ikke LO Stat og Spekter forsøker å få til en siste forhandlingsrunde innen fredag.

– Jeg beklager at Vinmonopolet så langt ikke har kommet oss i møte. Vi håper fortsatt å kunne unngå å måtte gå om riksmekleren, sier Beckham.

Ingen kommentar

Spekters kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes ønsker ikke å kommentere saken.

– Vi er fortsatt i forhandlinger og har ikke skrevet noen protokoll om brudd for noen områder. Vi vil ikke uttale oss før alle forhandlinger er over, sier hun til HK-Nytt.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

01.06.2016
16:29
01.06.2016 16:29