MÅ TIL MEKLING: Forhandlingsleder Bjørn Mietinen synes det blir håpløst å drive lønnsforhandlinger uten riktig lønnsstatistikk.

MÅ TIL MEKLING: Forhandlingsleder Bjørn Mietinen synes det blir håpløst å drive lønnsforhandlinger uten riktig lønnsstatistikk.

Martin Guttormsen Slørdal

HK brøt med AAF

Handel og Kontor brøt i dag forhandlingene med Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening. Årsaken er at forbundet ikke får innsyn i lønna til alle som omfattes av tariffavtalen.
24.09.2014
14:53
27.08.2015 20:00

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Etter to dagers forhandlinger om ny landsoverenskomst for ansatte i LO, forbundene og andre organisasjoner i arbeiderbevegelsen, valgte HK å bryte og be Riksmekleren om hjelp.

Får ikke lønnsopplysninger

Hovedårsaken til bruddet er at HK ikke får innsyn i lønna til alle som omfattes av denne tariffavtalen. Helt spesifikt gjelder det ansatte som ikke er medlemmer av Handel og Kontor, men som jobber i disse virksomhetene og er omfattet av avtalen. I en pressemelding fra HK vises det til en protokoll fra 2013 hvor det heter at "de ansatte i forbindelse med lønnsoppgjøret skal sikres tilgang til lønnsopplysninger og lønnsstatistikk for hele fagbevegelsen".

– Dette er et viktig prinsipp for oss. Vi krever lønnsopplysninger for alle tariffavtalen gjelder for. Det har vi ikke fått. Dermed blir det vanskelig å forhandle lønn, sier HKs forhandlingleder Bjørn Mietinen til HK-Nytt.

Gal statistikk

Mietinen påpeker at statistikkgrunnlaget dermed blir feil.

– Vi kan ikke beregne lønnskrav når det mangler flere grupper i det statistiske grunnlaget, sier han.

HK har rundt 1.100 medlemmer i AAF-bedriftene.

Det er ennå ikke avklart når partene skal møte til mekling.

Det har ikke lyktes HK-Nytt å få en kommentar fra AAF-direktør Anders Frydenlund i dag.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

24.09.2014
14:53
27.08.2015 20:00