JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2021:

HK: – Svært godt fornøyd med meklingsresultatet

HK-leder Christopher Beckham mener medlemmene har god grunn til å være fornøyd med en lønnsøkning på 2,7 prosent.
SVÆRT FORNØYD: HK-leder Christopher Beckham er fornøyd med resultatet av meklingen. Nå ber han de tillitsvalgte forhandle om ytterligere lønnsøkning i lokale forhandlinger.

SVÆRT FORNØYD: HK-leder Christopher Beckham er fornøyd med resultatet av meklingen. Nå ber han de tillitsvalgte forhandle om ytterligere lønnsøkning i lokale forhandlinger.

Erlend Angelo

lene.svenning@lomedia.no

Meklingen mellom LO og NHO ble avsluttet søndag ettermiddag, etter nær 15 timer på overtid.

LO og NHO er enige om et generelt tillegg på 2,25 kroner i timen, og et lavlønnstillegg på 1 krone i timen. Det generelle tillegget utgjør 4.387 kroner i året, mens lavlønnstillegget utgjør 1.950 kroner.

Partene er enig om at det gir en lønnsøkning på 2,7 prosent, inkludert såkalt glidning og overheng.

HK hadde varslet om at 700 medlemmer omfattet av Standardoverenskomsten skulle ut i streik fra søndag eller mandag. Disse kan nå gå på jobb som vanlig.

Les også: Lønnsoppgjøret: LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Butikk og taxi

HK-leder Christopher Beckham, som har vært med i LOs forhandlingsdelegasjon, er svært fornøyd med resultatet.

– Jeg er veldig fornøyd med at de som tjener minst får mest, sier han til HK-Nytt.

For HKs del er det ansatte som er omfattet av butikkoverenskomsten og avtalen for transportselskaper i Norge (taxi), som får lavlønnstillegget på 1 krone i timen på toppen av det generelle tillegget. Disse får altså 3,25 kroner mer i timen, det gir 6.337 kroner på årsbasis.

0,1 prosent under kravet

LO hadde på forhånd stilt krav om å opprette holde kjøpekraften. Det betyr at de måtte ha et lønnstillegg på linje med prisstigningen, som er beregnet til 2,8 prosent. NHO på sin side hadde signalisert at de ikke ville gi mer enn 2,2 prosent lønnsøkning.

Selv om det avtalte tillegget er på 0,1 prosent mindre enn kravet, er Beckham fornøyd.

– Jeg er veldig godt fornøyd. Det er ikke sikkert at vi hadde klart å få til et like godt resultat om det hadde blitt konflikt. Jeg håper medlemmene vil reagere positivt på dette, spesielt med tanke på det utgangspunktet vi hadde, sier HK-lederen.

– Forskjellen mellom 2,7 og 2,8 prosent er 30 øre. Jeg kan ikke si at det hadde vært ansvarlig å ta folk ut i streik for 30 øre i timen i den situasjonen vi er i nå.

Mer i lokale forhandlinger

Nå håper HK-lederen at de tillitsvalgte på bedriftene vil bidra til å øke lønningene ytterligere gjennom lokale forhandlinger.

– Det er mer å hente, sier han til HK-Nytt.

– Mange bedrifter har hatt god omsetning og god inntjening under pandemien. Der skal vi ha mer, sier han.

Det er ventet at resultatet av dette oppgjøret vil legge føringer for forhandlingene med de andre arbeidsgiverorganisasjonene som Virke og Spekter.