JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Statsminister Jonas Gahr Støre presenterte Marte Mjøs Pedersen som arbeids- og inkluderingsminister og Terje Lien Aasland som ny olje- og energiminister etter ekstraordinært statsråd. 

Statsminister Jonas Gahr Støre presenterte Marte Mjøs Pedersen som arbeids- og inkluderingsminister og Terje Lien Aasland som ny olje- og energiminister etter ekstraordinært statsråd. 

Stian Lysberg Solum/NTB

Nye statsråder

Her er Norges nye statsråder

Marte Mjøs Persen (Ap) blir ny arbeidsminister og Terje Lien Aasland (Ap) blir ny olje- og energiminister etter Hadia Tajiks avgang.
07.03.2022
14:46
07.03.2022 14:46

Da statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) presenterte de nye statsrådene, startet han med å takke Tajik for innsatsen.

– Hadia har gjennomført en historisk innsats med opprydning i arbeidslivet, sa Støre.

Han trakk fram blant annet arbeidet med å fremme retten til heltid og begrensninger for bruken av midlertidig ansatte, samt endringene for personer på arbeidsavklaringspenger.

På spørsmålet om det kan bli aktuelt å la nylig avgåtte Tajik komme tilbake til et lederverv i partiet eller regjeringen, svarte Støre følgende:

– Det er ikke lagt ned noen sperrer i forhold til det. Det handler om tillit og kvalifikasjoner, og som du vet, mener jeg Hadia har store politiske egenskaper og handlekraft, så det får tiden vise.

Tajik-saken: Nå må Arbeiderpartiet ut på nestlederjakt

– Jobben Marte har foran seg nå, er svært viktig

Det er tidligere olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (46) som overtar som arbeids- og inkluderingsminister etter Tajik.

Tidligere har Mjøs Persen vært ordfører i Bergen. Fra 2011 til 2015 var hun også medlem av Aps sentralstyre. Etter valget høsten 2021 ble hun valgt inn på Stortinget fra Hordaland, men ble valgt av Jonas Gahr Støre til jobben som olje- og energiminister.

Persen har i den korte perioden som olje- og energiminister vært med på å få på plass støtteordninger for å avlaste folk for høye strømregninger. Som arbeidsminister vil hun blant annet få ansvaret for å rydde opp i Nav-skandalen, der mange tusen mennesker har blitt feilbehandlet.

Støre mener Persen har den riktige erfaringen og personligheten til å ta over denne ministerposten, og sier hun er en person som «ser folk».

– Jobben Marte har foran seg nå, er svært viktig. Hun skal hjelpe kommunene til å ta imot flyktninger fra Ukraina, sier Støre.

Han trekker fram Persens erfaring med å være ordfører i Bergen under flyktningkrisen i 2015 og 2016, da kommunen tok inn mange flyktninger fra Syria.

Mye delt: Hadia Tajik var statsråd i 140 dager. Slik ryddet hun opp i arbeidslivet

– Terje er et trygt og godt valg

Ettersom Mjøs Persen forlater stillingen som olje- og energiminister, er det altså Terje Lien Aasland (57) som overtar hennes rolle.

Aasland har vært innvalgt på Stortinget siden 2005 og er parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiet. Han har bakgrunn som energimontør og tillitsvalgt i fagbevegelsen. I perioden 1995–2000 var han leder av Skien Arbeiderparti og leder av Telemark Arbeiderparti fra 2006 til 2020.

På Stortinget har Aasland vært medlem av energi- og miljøkomiteen og næringskomiteen i flere omganger. Han ledet også næringskomiteen fra 2009–2013 og ble valgt som leder av energi- og miljøkomiteen høsten 2021.

– Jeg er veldig glad for å se Terje Aasland i regjeringen. Hans erfaring og forberedte utgangspunkt gjør at dette er et trygt og godt valg, sier Støre.

Han legger til at Aasland også har vært helt sentral på Stortinget i håndteringen av strømkrisen og for å få pakkene gjennom i Stortinget.

– Hans nære kontakt med industri, næringsliv, samfunnsliv har vært viktig for å forstå den utfordringen vi er i, og gir et solid utgangspunkt for å gå løs på jobben som olje- og energiminister, sier Støre.

Kommentar: «Paradoksalt nok mister landet nå en arbeidsminister som LO-familien har skrytt opp i skyene»

07.03.2022
14:46
07.03.2022 14:46