BEKYMRET: Arbeidsgiveren til Hanne Nilgard og Eirik Snarud har ikke betalt inn skatten deres på månedsvis. Nå frykter de restskatt.

BEKYMRET: Arbeidsgiveren til Hanne Nilgard og Eirik Snarud har ikke betalt inn skatten deres på månedsvis. Nå frykter de restskatt.

Martin Guttormsen Slørdal

Frustrerte HK-medlemmer har politianmeldt arbeidsgiveren sin:

Hanne og Eirik ble trukket i skatt, men sjefen beholdt pengene

Nå frykter de ansatte på Skjelsvik Pølse og Bensin å få baksmell på skatten.
13.01.2017
10:44
13.01.2017 11:00

lene.svenning@lomedia.no

Hanne Nilgard har jobbet på bensinstasjonen på Skjelsvik i Porsgrunn i mer enn ti år, og stortrives med det. Det siste året har imidlertid medført mye usikkerhet. Nilgard, som er HK- tillitsvalgt, og kollegene hennes, har ikke fått lønnsslipper siden i fjor sommer. Det betyr blant annet at de ikke kan se hvor mange timer de får betalt for, og om de får de tilleggene de skal. I fjor høst oppdaget hun også at arbeidsgiveren ikke har innbetalt skatt til skattemyndighetene for de ansatte siden juli 2016, med unntak av oktober. For denne måneden ser det imidlertid ut som om det er innbetalt for lite skatt. Det samme gjelder for kollega og verneombud Eirik Snarud. Han begynte å jobbe i bedriften i juni i fjor, men skatten hans er bare innbetalt til kemneren for én måned. Nå frykter Nilgard, Snarud og kollegene at de blir skatt skyldig.

– Det har vi ikke penger til å betale, sjefen vår har jo de pengene, sier Hanne Nilgard til HK-Nytt.

Ingenting skjer

Nilgard forteller at hun gang etter gang i løpet av høsten har etterlyst lønnsslipper fra arbeidsgiveren. Like ofte har han lovet å rydde opp og betale inn skatten. Det har imidlertid ikke skjedd.

Hanne Nilgard har også tatt kontakt med kjeden Cirkle K, tidligere Statoil, som bensinstasjonen er en del av. Selv om de ansattes arbeidsgiver er en franschisetaker hos Cirkle K, mener Nilgard likevel at kjeden har et ansvar. Nilgard har også tatt kontakt med skattemyndighetene og andre offentlige instanser, uten at det har skjedd noe mer. Nå har hun anmeldt arbeidsgiveren til politiet.

– Vi har blitt sendt videre fra den ene til den andre, uten at noen har tatt tak i saken, sier Hanne Nilgard oppgitt.

Verneombud Eirik Snarud forteller at denne saken også går utover arbeidsmiljøet på bensinstasjonen.

– Folk er bekymra, og stemningen er dårlig, sier han.

Selger stasjonen

Daglig leder og styreleder i bedriften, Torbjørn Hårstad Orskaug, opplyser til HK-Nytt at den manglende skatteinnbetalingen skyldes at en av de ansatte har begått underslag. Vedkommende skal ha forsynt seg med 250.000 kroner. Da det ble oppdaget i oktober i fjor, skal den ansatte ha blitt avskjediget og politianmeldt.

– Underslaget skapte en vanskelig likvid situasjon for oss. Derfor henger vi etter både med leverandørgjeld og offentlige avgifter, forteller Orskaug.

Nå vil han kaste inn håndkledet og selge bedriften.

– For å unngå konkurs skal jeg avvikle driften og selge. Alle kreditorene skal få det vi kan betale. Det forutsetter at det forestående salget går i boks, sier han.

Orskaug opplyser om at han er i dialog med skattemyndighetene, og at han håper han får innbetalt all skatt han skylder. Han forteller at han har en kjøper som vil ta over, men at kontrakten ikke er undertegnet ennå.

– For min egen del og for arbeidsmiljøet er det bra at det kommer en ny driver. Dette har vært en påkjenning for de ansatte, det har jeg full forståelse for, sier han.

– Uakseptabelt, sier Cirkle K

HK-tillitsvalgt Hanne Nilgard kjenner til underslaget, men fester ikke lit til at dette er den eneste grunnen til bedriftens økonomiske problemer.

– Problemene begynte lenge før det. Orskaug bruker dette for alt det er verdt, sier hun til HK-Nytt.

Det viser også regnskapstallene for selskapet. Ifølge analyseselskapet Proff hadde selskapet også svake resultater i 2015.

Bensinstasjonskjeden Cirkle K er koblet inn i saken. Selv om Skjelsvik Pølse og Bensin er et selvstendig aksjeselskap, tolererer ikke kjeden det som har skjedd i denne saken.

– Dette er ikke akseptabelt, og en lei sak for medarbeiderne som er berørt. Det er absolutt ikke slik våre franchisetakere skal drive virksomhet i vårt navn, lovmessighet er et ufravikelig krav i kontrakten med våre franchisetakere. Vi har bedt ham rydde opp i forholdene gjentatte ganger, senest i går, torsdag, og det har han lovet å gjøre. Vi vil følge denne saken tett, og medvirke til at alle avvik blir håndtert raskest mulig, skriver Knut Hilmar Hansen, kommunikasjonssjef i Cirkle K Norge i en e-post til HK-Nytt.

UAKSEPTABELT: Skjelsvik Pølse og Bensin er francisetaker hos Cirkle K. Kjeden har bedt innehaveren av bensinstasjonen om å rydde opp.

UAKSEPTABELT: Skjelsvik Pølse og Bensin er francisetaker hos Cirkle K. Kjeden har bedt innehaveren av bensinstasjonen om å rydde opp.

Martin Guttormsen Slørdal

Risikerer baksmell på skatten

Kemneren i Grenland, Jonas Resare, understreker overfor HK-Nytt at han kjenner ikke til denne saken, og bare kan uttale seg på et generelt grunnlag. Resare bekrefter at ansatte i en slik situasjon risikerer å bli skyldig skatt.

– Jeg skjønner at det er fortvilende å leve i den tro at de blir trukket i skatt og så oppdage at de ikke er det. For når skatteoppgjørets time kommer, løper de en risiko for å måtte betale skatten selv, sier han.

Resare opplyser at arbeidsgivere risikerer tvangsmulkt hvis de ikke innrapporterer og betaler skatt hver måned.

– Får vi indikasjoner på at noe er galt, har vi muligheten til å kontrollere hva som skulle vært innbetalt, og så kreve det inn, sier han.

Resare opplyser om at det kan ta tid før de reagerer.

– Samfunnet vårt er basert på tillit, og på at den enkelte rapporterer inn det de skal, sier han.

– Styr og bekymring

Tommy Tronrød, leder i arbeidsgiverkontrollen i Grenland, kemnerens forlengede arm, viser til taushetsplikten og vil ikke uttale seg om denne konkrete saken. Han opplyser imidlertid om hva som er vanlig praksis i slike saker.

– Hvis de ansatte har fått utbetalt lønn, kan vil beregne hvor mye skatt som skulle vært innbetalt, og godskrive dem det. Vår jobb er å sikre at selvangivelsen blir korrekt. De ansatte i slike situasjoner har ingenting å frykte, men det blir jo litt styr og bekymring, sier han til HK-Nytt.

Tronrød forteller at arbeidsgiverkontrollen setter inn tiltak mot bedrifter som ikke betaler inn skatt. Det dreier seg om tvangsmulkter, eventuelt politianmeldelse, og inndrivelse av manglende innbetalt skatt.

– Innhavere av bedrifter har et ansvar de ikke kan løpe fra, sier han til HK-Nytt.

Sjokkert

Handel og Kontors regionsekretær Inger Køhn har bistått de ansatte i denne saken.

– Jeg har aldri vært borti noe lignende. Denne saken har vært svært frustrerende. Den tillitsvalgte har vært i kontakt med mange ulike instanser, uten at saken har blitt fulgt opp og tatt ansvar for. Det sjokkerer meg. Saken er alvorlig, og understreker hvor viktig det er å få og å sjekke lønnslipper fra arbeidsgiver, sier hun.

13.01.2017
10:44
13.01.2017 11:00

Mest lest