KRITISK: En utvikling med dagligvarebutikker som holder døgnåpent er noe samfunnet og bransjen ikke trenger, mener Handel og Kontor etter at Rema 1000 Søreide bestemte seg for å presse åpningstidene i butikken  maksimalt.

KRITISK: En utvikling med dagligvarebutikker som holder døgnåpent er noe samfunnet og bransjen ikke trenger, mener Handel og Kontor etter at Rema 1000 Søreide bestemte seg for å presse åpningstidene i butikken maksimalt.

Martin Guttormsen Slørdal

Handel og Kontor kritisk til døgnåpen Rema-butikk

Rema 1000-butikk i Bergen holder døgnåpent fra mandag morgen til lørdag natt. Ja, det er lov, men HK er kritiske til utviklingen.
26.09.2018
12:35
26.09.2018 12:35

martin.slordal@lomedia.no

Som første ordinære dagligvarebutikk i landet presser Rema 1000 Søreide utenfor Bergen åpningstidene til det maksimale. Fra i slutten av forrige uke har det vært mulig å handle i butikken til kjøpmann Eivind Madsen fra mandag klokka 06.00 til midnatt på lørdag. Butikken ligger rett ved Bergen lufthavn, og ifølge Madsen er det grunnen til at de har valgt å holde butikken døgnåpen. Han sier det ville vært utenkelig å holde døgnåpent hvis butikken lå et annet sted.

– Alle som lander på Flesland kjører rett forbi meg. Og på flyplassen begynner og slutter det folk på jobb til alle døgnets tider. Disse åpningstidene har kommet for å bli, sier Eivind Madsen.

LES OGSÅ: Ikea utsetter søndagsåpent på ubestemt tid

Lovlig, men smittsomt?

Regionsekretær Steinar Nørstebø i Handel og Kontor frykter utviklingen.

– Dagligvarebransjen preges allerede av svært lange åpningstider. Dette gir en meningsløs og høy belastning på de ansatte, noe som kan gå utover familieliv og fritid. En ordinær dagligvarebutikk som holder døgnåpent er det bransjen trenger aller minst, mener Nørstebø.

Rema 1000-butikken i Bergen bryter ikke noe lovverk ved å holde døgnåpent fra mandag til lørdag, men Nørstebø og HK frykter at flere butikker kan følge etter. Regionsekretæren sier at dette er en del av den samme kampen som å bevare søndagen som en fridag for de ansatte i dagligvarebransjen.

– Behold søndagen som en annerledes dag og behold natta som natt. Det er ikke et skrikende behov i samfunnet etter å handle mat om natta, sier Nørstebø til HK-Nytt.

«Sta» kjøpmann

Kjøpmann Eivind Madsen har fått med seg kritikken fra Handel og Kontor, men lar ikke det stoppe ham.

– HK mente det samme om åpningstider for 50 år siden som i dag, og de kommer til å mene det samme om 50 år igjen. For å si det sånn; hvis de er sta, så skal jeg være sta, sier Madsen til HK-Nytt.

Allerede da han tok over butikken i november i fjor, merket han behovet for å ha ansatte på jobb på natta.

– Vi jobbet om natta uansett. Vi måtte fylle på varer før klokka 06.00 for å gjøre alt klart til dagen, sier Madsen.

Får tarifflønn

Det har ikke vært så mange kunder innom butikken på nattestid foreløpig, ifølge Madsen.

Rema 1000 Søreide har ikke tariffavtale, men kjøpmannen hevder at han følger Handel og Kontors tariffer når det gjelder utbetaling av ubekvemstillegg for nattarbeid. Han bedyrer også at de som ikke ønsker å jobbe natt slipper det, og at sikkerheten til de som jobber om natta er godt ivaretatt.

– Det er alltid to på jobb på natt, og vi har cashguard til kontanter og automater til tobakken, sier Madsen.

Ingen garanti uten tariffavtale

Ansatte som jobber i butikker uten tariffavtale har ikke krav på tillegg i lønn for nattarbeid, så lenge de ikke har individuelle avtaler som sier noe annet, forklarer Steinar Nørstebø. I en bransje med lav organisasjonsgrad frykter han at ansatte kan bli utnyttet.

– Uten tariffavtale finnes det ingen garanti for ubekvemstillegg for nattarbeid. Hvis flere i dagligvarebransjen føler etter med døgnåpne butikker, vil presset på lønns- og arbeidsvilkårene i bransjen øke, sier regionsekretæren.

Ikke ulovlig å holde åpent

• Det er ingen reguleringer av åpningstider på hverdager. Det betyr at butikkene kan være døgnåpne uavhengig av størrelse fra mandag til lørdag.

• Søndagens åpningstider er derimot regulert i loven, og det er kun dagligvarebutikker på under 100 kvadratmeter som kan holde åpent. I tillegg er det unntak for dagligvarebutikker som ligger på såkalt typiske turiststeder, godkjent av Fylkesmannen.

26.09.2018
12:35
26.09.2018 12:35

Ikke ulovlig å holde åpent

• Det er ingen reguleringer av åpningstider på hverdager. Det betyr at butikkene kan være døgnåpne uavhengig av størrelse fra mandag til lørdag.

• Søndagens åpningstider er derimot regulert i loven, og det er kun dagligvarebutikker på under 100 kvadratmeter som kan holde åpent. I tillegg er det unntak for dagligvarebutikker som ligger på såkalt typiske turiststeder, godkjent av Fylkesmannen.