Glad Coop fikk tilslaget

HK-tillitsvalgt Jorunn Martinsen i Ica er fornøyd med at det er Coop og ikke Rema 1000 som blir kjedens nye eier.
07.10.2014
12:01
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

I går ble det kjent at Coop kjøper Ica Norges 533 butikker, lager og støttefunksjoner for 2,5 milliarder kroner. Ifølge Dagens Næringsliv var også Rema med i budrunden.

– Vi hadde vært interessert i å kjøpe Ica Norge om prisen hadde vært rett, sier Rema-sjef Ole Robert Reitan til DN.

HKs konserntillitvalgte i Ica, Jorunn Martinsen, er glad for at det var nettopp Coop som fikk tilslaget.

– Det er det beste av to onder. Vi vet ikke hva vi går til, men dette virker for meg som det beste alternativet, sier hun til HK-Nytt.

Flere arbeidsplasser består

Ifølge Ica vil salget til Coop bety at flere arbeidsplasser vil bestå enn om å Ica skulle fortsette på egen kjøl.

– Salget av Ica Norge til Coop Norge er den beste mulige løsningen for vår virksomhet i Norge. Den innebærer at flere butikker og arbeidsplasser blir bevart enn om vi skulle drevet videre i en langt mindre skala enn i dag. Butikkene kan i tillegg oppnå lavere innkjøpspriser og bedre konkurransekraft gjennom storskalafordeler i et mer slagkraftig Coop, sier Per Strömberg, konsernsjef i Ica-gruppen i en pressemelding.

Konkurransetilsynet bestemmer

De ansatte i Ica har ventet på en avklaring på Icas framtid i lang tid. Det svenske konsernet har lenge gått med kraftige underskudd her til lands.

– Vi har håpet på Ica i mange år, men det har blitt gjort det ene feilgrepet etter det andre. Strategien i Sverige fungerer ikke i Norge, sier Jorunn Martinsen.

For å bedre den økonomiske situasjonen inngikk Ica i januar 2013 en innkjøpsavtale med Norgesgruppen. Den satte Konkurransetilsynet en endelig stopper for i mai i år. Tilsynet må imidlertid også godkjenne salget til Coop for at det skal bli en realitet.

Samme arbeidsvilkår

Handel og Kontor har innkalt arbeidsutvalget i konsernklubben i Ica og arbeidsutvalget i bransjerådet Coop Handel til møte 24. oktober for å diskutere den videre prosessen. Ica-tillitsvalgt Jorunn Martinsen frykter ikke en forverring av de ansattes arbeidsvilkår når de blir en del av Coop.

– Jeg kjenner ikke tariffavtalen for de Coop-ansatte i detalj, men har forstått at den er ganske lik landsoverenskomsten med Virke som vi følger i dag, sier hun.

Hun håper på en god dialog med sine nye sjefer.

– Jeg håper Coop vil involvere de tillitsvalgte tidlig i prosessen, sier Martinsen.

Tradisjon for samarbeid

Det vil Handel og Kontor også sørge for. Forbundsleder Trine Lise Sundnes har allerede vært kontakt med Coops administrerende direktør Svein Fanebust for å avtale et møte.

– Vi vil gå i dialog med Coop for å finne ut hva slags planer de har, slik at vi kan ivareta våre medlemmer på best mulig vis, sier Sundnes til HK-Nytt

HK-lederen frykter heller ikke for de Ica-ansatte.

– Vi har lang tradisjon med tariffavtaleforhold med Coop, og har en konsernstruktur og forutsetninger for et godt samarbeid med Coop. Vi regner med at Coop vil være ryddige og følge lov- og avtaleverket, sier hun.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

07.10.2014
12:01
27.08.2015 20:00