Glad Coop fikk tilslaget

HK-tillitsvalgt Jorunn Martinsen i Ica er fornøyd med at det er Coop og ikke Rema 1000 som blir kjedens nye eier.
07.10.2014
27.08.2015 20:00

I går ble det kjent at Coop kjøper Ica Norges 533 butikker, lager og støttefunksjoner for 2,5 milliarder kroner. Ifølge Dagens Næringsliv var også Rema med i budrunden.

– Vi hadde vært interessert i å kjøpe Ica Norge om prisen hadde vært rett, sier Rema-sjef Ole Robert Reitan til DN.

HKs konserntillitvalgte i Ica, Jorunn Martinsen, er glad for at det var nettopp Coop som fikk tilslaget.

– Det er det beste av to onder. Vi vet ikke hva vi går til, men dette virker for meg som det beste alternativet, sier hun til HK-Nytt.

Flere arbeidsplasser består

Ifølge Ica vil salget til Coop bety at flere arbeidsplasser vil bestå enn om å Ica skulle fortsette på egen kjøl.

– Salget av Ica Norge til Coop Norge er den beste mulige løsningen for vår virksomhet i Norge. Den innebærer at flere butikker og arbeidsplasser blir bevart enn om vi skulle drevet videre i en langt mindre skala enn i dag. Butikkene kan i tillegg oppnå lavere innkjøpspriser og bedre konkurransekraft gjennom storskalafordeler i et mer slagkraftig Coop, sier Per Strömberg, konsernsjef i Ica-gruppen i en pressemelding.

Konkurransetilsynet bestemmer

De ansatte i Ica har ventet på en avklaring på Icas framtid i lang tid. Det svenske konsernet har lenge gått med kraftige underskudd her til lands.

– Vi har håpet på Ica i mange år, men det har blitt gjort det ene feilgrepet etter det andre. Strategien i Sverige fungerer ikke i Norge, sier Jorunn Martinsen.

For å bedre den økonomiske situasjonen inngikk Ica i januar 2013 en innkjøpsavtale med Norgesgruppen. Den satte Konkurransetilsynet en endelig stopper for i mai i år. Tilsynet må imidlertid også godkjenne salget til Coop for at det skal bli en realitet.

Samme arbeidsvilkår

Handel og Kontor har innkalt arbeidsutvalget i konsernklubben i Ica og arbeidsutvalget i bransjerådet Coop Handel til møte 24. oktober for å diskutere den videre prosessen. Ica-tillitsvalgt Jorunn Martinsen frykter ikke en forverring av de ansattes arbeidsvilkår når de blir en del av Coop.

– Jeg kjenner ikke tariffavtalen for de Coop-ansatte i detalj, men har forstått at den er ganske lik landsoverenskomsten med Virke som vi følger i dag, sier hun.

Hun håper på en god dialog med sine nye sjefer.

– Jeg håper Coop vil involvere de tillitsvalgte tidlig i prosessen, sier Martinsen.

Tradisjon for samarbeid

Det vil Handel og Kontor også sørge for. Forbundsleder Trine Lise Sundnes har allerede vært kontakt med Coops administrerende direktør Svein Fanebust for å avtale et møte.

– Vi vil gå i dialog med Coop for å finne ut hva slags planer de har, slik at vi kan ivareta våre medlemmer på best mulig vis, sier Sundnes til HK-Nytt

HK-lederen frykter heller ikke for de Ica-ansatte.

– Vi har lang tradisjon med tariffavtaleforhold med Coop, og har en konsernstruktur og forutsetninger for et godt samarbeid med Coop. Vi regner med at Coop vil være ryddige og følge lov- og avtaleverket, sier hun.

07.10.2014
27.08.2015 20:00