VANT FRAM: Nå kan de smile, etter full seier i saken mot Widerøe. Fra venstre: Christine Systad Aadland, Trude Holseter, Ida Beate Kjenstadbakk, Jan-Erik Christophersen, Knut Ivar Gustavsen og erik Mai Nguyen.

Erlend Angelo

Widerøe må ut med 6,2 millioner kroner:

Full seier mot Widerøe for bakkeansatte

De 20 saksøkerne kan slippe jubelen løs etter at dommen mot Widerøe.
30.09.2016
30.09.2016 12:40

erlend@lomedia.no

– Ja! Det var akkurat dette vi håpet på. Kjempefornøyd! smiler HK-medlem Ida Beate Kjenstadbakk.

Gleden kommer ikke uten grunn: Nøyaktig ett år og én dag etter at de stevnet Widerøe for retten, kom dommen de hadde håpet på:

Full seier på alle punkter for alle 20 saksøkere.

Det betyr at alle får erstatning for tapt arbeidsinntekt – fra 69.000 kroner opp til 519.000 kroner på det meste. Til sammen må Widerøe ut med 6,2 millioner kroner fordelt på saksøkerne, inkludert oppreisning på 30.000 kroner til alle saksøkerne.

I tillegg kommer sakskostnader på 510.000 kroner.

Og ikke minst: Alle ti som ønsket og krevde å få stå i jobben, har fått kravet innfridd og er etter dommen ansatt i Widerøe fra og med 1. november i fjor.

Og alle 20 har fått erstatning for tapt arbeidsinntekt i saken mot Widerøe.

KAN FORTSETTE I JOBBEN: Alle ti som ville har fått jobben tilbake på Torp Sandefjord lufthavn. Og alle 20 har fått erstatning for tapt arbeidsinntekt i saken mot Widerøe.

Erlend Angelo

– Det er det mest gledelige; at de som har slitt og hatt det verst nå kan gå tilbake i jobb igjen, mener Kjenstadbakk.

LO: Grunn til å være fornøyd

– Saksøkerne og vi er fornøyd, med god grunn. Vi har fått fullt medhold, både i vårt syn på jusen og i erstatningsutmålingene, sier LO-advokat Alexander Cascio.

FORNØYD ADVOKAT: LO-advokat Alekxander Cascio er godt fornøyd med dommen i Sandefjord tingrett.

Erlend Angelo

– En god dom, både for medlemmene det gjelder og for bransjen for øvrig, legger han til.

Kontraktsendringer skjer ofte på flyplassene – en dom som dette kan hjelpe mange flyplassansatte i årene som kommer.

Som det står i dommen:

«Bakketjenester settes med jevne mellomrom ut på anbud. Det ville medføre en høy grad av usikkerhet for de ansatte i bakketjenesteselskaper dersom man ved anbudskonkurranser kan unngå klassifikasjonen arbeidsrettslig virksomhetsoverdragelse simpelthen ved å la være å videreføre ansatte og utstyr.»

Håper de slipper anke

Så spørs det om Widerøe vil ta saken til lagmannsretten, eller om de gir seg mens leken er god.

– Jeg håper det nå er slutt, men jeg frykter at de ikke gir seg med dette. Samtidig blir det jo enda dyrere for dem om de taper en ny runde i retten, og vi vant jo på alle punkter i denne runden, så vi har en veldig sterk sak i så fall, mener Kjenstadbakk.

Widerøes advokater hadde ingen kommentar til det spørsmålet foreløpig.

Dommen er først rettskraftig en av de første dagene i november.

30.09.2016
30.09.2016 12:40