TOK PAKKE: Fredrik Høigilt hadde ikke lyst til å møte arbeidsgiveren sin i retten. En god sluttpakke ble løsningen.

TOK PAKKE: Fredrik Høigilt hadde ikke lyst til å møte arbeidsgiveren sin i retten. En god sluttpakke ble løsningen.

Lene Svenning

Fikk HK-hjelp til sluttpakke

Fredrik Høigilt priser seg lykkelig over at han var medlem i Handel og Kontor da han ble oppsagt.
24.02.2014
15:08
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

Sørlendingen jobbet som selger i en stor bedrift i flere år. Etter noen år i Oslo flyttet han hjem til Kristiansand med familien, men fortsatte i samme bedrift. Fredrik Høigilt var en dyktig medarbeider. Det ga seg utslag i lønna: Med fastlønn og provisjon tjente han opp mot en million kroner i året. Men i november 2012 fikk han seg en overraskelse. I et møte med direktøren ble han oppsagt. Bedriften skulle nedbemanne kraftig, men oppsigelsen kom uten forvarsel, og Høigilt mente han ikke burde stå på overtallighetslista.

Svært god sluttpakke

Høigilt, som hadde meldt seg inn i Handel og Kontor et år i forveien, tok kontakt med forbundet. Her fikk han støtte og hjelp til å varsle søksmål mot arbeidsgiveren sin. Det førte til at bedriften trakk tilbake oppsigelsen – i første omgang. Snart oppdaget han at han hadde mistet tilgangen til bedriftens datasystem, slik at han ikke fikk utført jobben sin fullt ut. To måneder senere fikk han en ny oppsigelse, denne gangen utført etter boka. Men Fredrik Høigilt protesterte på nytt, han hadde lengre ansiennitet enn andre som beholdt jobben.

Handel og Kontor var med på et drøftelsesmøte med bedriftsledelsen, uten at de ble enige. Fredrik fikk hjelp til å saksøke bedriften. Etter et nytt møte i fjor sommer, ble 41-åringen enig med arbeidsgiveren om et forlik. Ifølge avtalen kan han ikke oppgi hvor mye det dreier seg om, annet enn at han er svært godt fornøyd. Ved å inngå en sluttavtale, slapp han også belastningen det kan være å gå igjennom en rettssak.

– Prosessen har vært veldig lærerik, men jeg er ekstremt skuffet over arbeidsgiveren min, og føler meg dårlig behandlet. Jeg skjønner ennå ikke hvorfor de ville sparke meg, sier han til HK-Nytt.

HK i ryggen

Fredrik Høigilt er svært fornøyd med HK-medlemsskapet sitt. Ingen av kollegene hans var fagorganiserte. Høigilt forteller at han forsøkte å få med seg flere, men han lyktes ikke med det.

– Da jeg meldte meg inn tenkte jeg at det kunne være godt å ha noen i ryggen om det skulle skje noe, og det fikk jeg rett i. Det er viktig at du organiserer deg hvis du er usikker på arbeidsplassen din. Du får gratis hjelp. Å hyre inn advokat er veldig dyrt, og har du ikke råd til det, har du ikke en sjanse. Jeg er veldig fornøyd med den hjelpa jeg fikk fra Handel og Kontor. Dette hadde jeg ikke klart å få til på egen hånd, sier han.

I dag har Fredrik Høigilt fått ny jobb, som daglig leder i en lokal bedrift, innenfor samme bransje som han jobbet i tidligere.

24.02.2014
15:08
27.08.2015 20:00