OPPGITT: Tor-Arne Madsen er skuffet over at han ikke fikk anledning til å søke ny jobb hos sin gamle arbeidsgiver.

OPPGITT: Tor-Arne Madsen er skuffet over at han ikke fikk anledning til å søke ny jobb hos sin gamle arbeidsgiver.

Martin Guttormsen Slørdal

Får ikke ny jobb i samme bedrift

Tor-Arne Madsen sa ja til sluttpakke. Han vil gjerne tilbake til arbeidsplassen, men er ikke velkommen.
24.02.2014
15:08
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

Det har gått et drøyt år siden Tor-Arne Madsen hadde sin siste arbeidsdag som seniorkonsulent i Sparebank1s skadeforsikringsselskap. Regnskapsmedarbeideren var en av nærmere 70 ansatte som måtte gå da bankkonsernets skadeforsikringsselskap og livsforsikringsselskap slo seg sammen. HK-klubben hadde forhandlet fram sluttpakker til alle berørte. Jo flere år de hadde jobbet i selskapet, dess flere månedslønner besto sluttpakka av. Madsen, som hadde vært ansatt i banken i drøye to år, fikk tre måneders lønn. Dessuten ville ikke selskapet at han skulle jobbe i den tre måneder lange oppsigelsestiden, men lønn skulle han få. Og tilbudet om et tre måneder langt jobbsøkerkurs fikk han vekslet inn i et utdanningsstipend.

I strid med retningslinjene

I mai i fjor, mens Madsen fremdeles fikk lønn fra Sparebank1 men var uten arbeid, oppdaget han at en annen avdeling i banken hadde en ledig stilling som skadekonsulent. Han tok kontakt med avdelingslederen og meldte fra om at han ville søke på jobben. Responsen var positiv, Madsen hadde jo både kjennskap til bedriften og relevant erfaring. Like etter fikk han kontrabeskjed: «Selv om du klart kunne være en god kandidat, gir ikke Sparebank1 meg mulighet til å ansette tidligere medarbeidere som har mottatt sluttpakke. Jeg beklager dette, men må følge selskapets policy», skriver den aktuelle avdelingslederen i en e-post til Madsen.

– Det var veldig overraskende og surt. Det står ingenting i sluttavtalen min om at jeg ikke kan ta jobb i banken igjen. Hadde jeg visst dette, hadde jeg ikke tatt sluttpakke. Da kunne jeg kanskje fått denne jobben. Jeg savner arbeidsplassen min, og kan gjerne tenke meg å begynne i Sparebank1 igjen, sier han til HK-Nytt.

Ingen vits

Lars Kåre Smith, personaldirektør i Sparebank1, opplyser imidlertid at tidligere ansatte som har fått sluttpakke har anledning til å søke på jobber i selskapet. Men det er lite sannsynlig at de vil bli tilbudt jobb.

– De som har fått sluttpakke, har fått det av en grunn. Da har vi allerede vurdert kompetansen deres, også opp i mot andre ledige jobber i selskapet. Jeg synes det er greit å være ærlig om hvordan vi vurderer det, i stedet for å gi falske forventinger. Det skal veldig mye til for at det skal være noen vits i å søke på ledige jobber hos oss når du har fått sluttpakke, sier Smith til HK-Nytt.

Alle må vurderes

Denne holdningen synes ikke Knut Bekkevold, leder i LO Finans HK, noe om.

– Selskapet bestemmer hvem de skal ansette, men vi mener at alle søkere må vurderes, uavhengig av om de har fått sluttpakke eller ei. Det kan ikke være slik at folk blir satt utenfor for evig. Om de ikke hadde den riktige kompetansen da de sluttet, kan de ha fått det etterpå. Selskapets praksis blir helt feil, sier Bekkevold til HK-Nytt.

Nå går Tor-Arne Madsen på arbeidsløshetstrygd. Han har søkt 30–40 jobber det siste året, uten å få napp. Det tror han først og fremst skyldes at han har relativt kort erfaring innen regnskap. Tidligere jobbet Madsen i mange år på lager, men på grunn av ryggproblemer omskolerte han seg.

24.02.2014
15:08
27.08.2015 20:00