JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Feriepenger for permitterte og arbeidsledige trodde jeg var like sikkert som å ha penger i Norges Bank, sier HK-leder Christopher Beckham

– Feriepenger for permitterte og arbeidsledige trodde jeg var like sikkert som å ha penger i Norges Bank, sier HK-leder Christopher Beckham

Brian Cliff Olguin

Feriepenger på dagpenger:

Fagbevegelsen raser over regjeringens feriepenge-grep

Etter det FriFagbevegelse erfarer, ble fagbevegelsen tatt på senga i forhold til feriepenger for permitterte. HK-leder Christopher Beckham sier han stoler på at dette blir rettet opp i forhandlingene.
09.11.2021
13:57
09.11.2021 13:57

helge@lomedia.no

Stortinget vedtok i april at de som har fått dagpenger i 2020 og 2021 skal få 10,2 prosent av dagpengene i feriepengene utbetalt sommeren 2021 og 2022.

Etter at Solberg-regjeringen hadde lagt fram sitt budsjett, lå det inne en dårligere ordning – det var satt av kun 660 millioner kroner til feriepenger i statsbudsjettet for neste år. Det manglet litt over en milliard kroner.

Trodde på reversering

Alle trodde det ville bli rettet opp ved den nye regjeringens tilleggsproposisjon, som ble lagt fram mandag.

Men det skjedde ikke, til stor fortvilelse for en samlet fagbevegelse.

Forbundsleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham, innrømmer at han var fullstendig uforberedt.

– Feriepenger for permitterte og arbeidsledige trodde jeg var like sikkert som å ha penger i Norges Bank. Jeg var fullstendig uforberedt på dette. Ja, en milliard kroner er mye penger. Men det er enda viktigere for de som har vært permittert og ledige, sier Christopher Beckham.

Nå nærmest bønnfaller han – og LO-familien – om at Arbeiderpartiet skal rette opp dette gjennom behandlingen av statsbudsjettet i Stortinget.

Statsbudsjettet 2022: LO håpet regjeringen ville styrke tiltak for arbeidssøkere – blir redusert med 580 millioner i statsbudsjettet

Politisk spill

Rødt ivrer også for det, men de er ikke en del av flertallet som skal forhandle om budsjettenighet.

Finanspolitisk talsperson for Rødt, Marie Sneve Martinussen, er svært overrasket over at tillegg ikke er gjort noe med.

– De freder egentlig kuttet i feriepenger for arbeidsledige, som Høyre-regjeringen hadde som en slags avskjedsgave. Vi hadde forventet at en Ap-ledet regjering ville ha det øverst på sin prioriteringsliste å reversere det kuttet, sier Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

– Det har de altså ikke gjort. Det er alvorlig, sier hun.

Samtidig viskes det i korridorene om at det ikke er en særdeles viktig sak for SV. De vil først og fremst bruke sine ekstrapenger blant annet på klima og forskjeller.

Samtidig er det også Ap og Rødt som har ivret for å gjeninnføre ferietillegget i Stortinget, uten å få flertall for det.

Dermed tyder mye på at LO må basere seg på at Ap sørger for å få milliarden inn i budsjettet igjen.

Feriepenger for dagpenger: Heidi Nordby Lunde mener feriepenger på dagpenger er «ko-ko»

27 prosent permittert

Forbundsleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham, reagerer meget sterkt på dette grepet fra regjeringen.

– Handel og Kontor anbefalte våre medlemmer å stemme for en rødgrønn Ap-ledet regjering sammen med Senterpartiet og et sterkt SV. Det fikk vi ikke. Men jeg setter min lit til at de tre partiene klarer å rette opp dette i løpet av budsjettforhandlingene på Stortinget, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.

Han viser til at både regjeringen i Hurdalsplattformen og Arbeiderpartiet i sin 100-dagersplan skulle gjeninnføre ferietillegget for arbeidsledige og permitterte. At ap, Sp og SV finner disse pengene stoler jeg på, sier Beckham.

27 prosent av HKs medlemmer har vært permittert under pandemien. Mange har vært permittert opp til tre ganger. Mange har mistet arbeidet sitt. Det som skjer nå er at regjeringen fratar de som har båret den største byrden feriepengene. Det er et usosial kutt som må reverseres, mene Beckham.

Støre-regjeringen: Feriepenger for ledige og permitterte er fortsatt ikke reddet

Usolidarisk

Ap-leder – nå statsminister – Jonas Gahr Støre var krystallklar på dette punktet under fjorårets budsjettbehandling.

– Det er både urettferdig og usolidarisk, sa Jonas Gahr Støre for et år siden.

Samtidig varslet han at Arbeiderpartiet ville bruke 3,5 milliarder kroner på feriepenger for permitterte i sitt alternative budsjett.

09.11.2021
13:57
09.11.2021 13:57

Mye lest