Anne Siri Renå" />
EU-undersøkelse viser at ansatte som regelmessig jobber hjemmefra, har dobbelt så stor sjanse for å jobbe 48 timer eller mer i uken.

EU-undersøkelse viser at ansatte som regelmessig jobber hjemmefra, har dobbelt så stor sjanse for å jobbe 48 timer eller mer i uken.

Daria Nepriakhina/Unsplash.com

Hjemmekontor:

Europeisk fagbevegelse advarer mot hjemmekontor: Seksdoblet sjanse for å jobbe i fritiden

Fagforeninger vil lovfeste retten til å logge av.
23.06.2020
09:18
23.06.2020 09:18

anne.siri@lomedia.no

Hjemmekontor kan føre til flere arbeidstimer, mindre fritid og dårligere søvnkvalitet, advarer sammenslutningen for europeisk fagbevegelse, ETUC, i en uttalelse.

Før spredningen av koronaviruset jobbet én av ti ansatte hjemmefra daglig. Nå har tallet i EU-landene økt med nesten 40 prosent.

Twitter, Dell og Facebook er ifølge ETUC blant selskapene som har innført ordning med hjemmekontor, også delvis på permanent basis.

• Les også: Fire av fem synes det er tyngre å jobbe hjemmefra

Mindre fritid

Samtidig som hjemmekontor sikrer ansatte inntekt og reduserer smitterisikoen, kan det by på utfordringer.

Ansatte som regelmessig jobber hjemmefra har dobbelt så stor sjanse for å jobbe 48 timer eller mer i uken. Sjansen for at de jobber i fritiden er seksdoblet, viser EUs siste undersøkelse om arbeidsforhold.

ETUC minner om at arbeidsgivere har ansvar for å gi ansatte det de trenger av assistanse og teknisk utstyr, samt at de må respektere ansattes rett til å slå av det samme utstyret når arbeidsdagen er over. Sjefene må også sørge for at ansatte ikke blir isolerte.

• Les mer: Fem tips for et godt hjemmekontor

Vil lovfeste retten til å logge av

ETUCs nestleder, Esther Lynch, tar til orde for at ansattes rett til å logge av må nedfelles i lovverket i de enkelte landene, noe Frankrike, Italia og Spania allerede har gjort.

– De som jobber hjemmefra har nøyaktig de samme juridiske rettighetene som de ville hatt om de satt på kontoret. Dette er et prinsipp som må styrkes, sier Lynch i en uttalelse fra ETUC.

23.06.2020
09:18
23.06.2020 09:18