JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Design Forum fortsetter etter konkurs

Etter en langvarig streik slo Design Forum seg selv konkurs. Nå driver den tidligere eieren to av butikkene videre.
18.03.2014
10:09
27.08.2015 20:00

martin.slordal@lomedia.no

HK-medlemmene i seks av de 19 Design Forum-butikkene streiket for tariffavtale i nærmere fem uker. 28. februar slo selskapet seg konkurs, etter lang tid med dårlig økonomi. Dermed ble alle de 70 ansatte i selskapet stående uten jobb. Nå er imidlertid den tidligere eieren, Haakon Strømsmo, tilbake på banen. Han har kjøpt butikkene i Bergen og Lillehammer, og driver videre her.

Forsøkte å kjøpe konkursboet

To dager før Design Forum slo seg selv konkurs skiftet Haakon Strømsmo navn på bedriften til XZX 1990 AS. Det er altså dette selskapet som har gått konkurs. I konkursbegjæringen fra Oslo byfogdembete framkommer det at selskapet hadde stor gjeld; en fordringsgjeld på drøyt åtte millioner kroner og husleierestanser på drøyt 7,2 millioner kroner. Konkursboet ble etter en budrunde solgt til selskapene Autotech Varebørs og Jotunfjell Partners. Prisen de betalte for dette var 3,2 millioner kroner. Haakon Strømsmo bød også selv på konkursboet, men budet var for lavt. Autotech varebørs har i sin tur solgt butikkene på Lillehammer og i Bergen til Haakon Strømsmo. I 14 av butikkene driver Autotech nå konkurssalg.

Driver to butikker

Etter det HK-Nytt kjenner til har butikkene på Lillehammer og i Bergen åpnet igjen med samme navn som tidligere, og med ansatte som ikke var delaktige i streiken. Trond Erik Hansen, prosjektansvarlig i Autotech Varebørs AS bekrefter overfor HK-Nytt at det er Strømsmo som har kjøpt butikkene.

– Det stemmer at at vi har videresolgt driftstilbehør og varelager fra disse to butikkene til Haakon Strømsmo. Han får også lov til å bruke navnet Design Forum etter en avtale mellom oss. Dette er fordi det ikke ville vært hensiktsmessig for ham å bytte navn på så kort tid, sier Hansen til HK-Nytt.

Ikke ulovlig

Advokat Erling Opdal er bostyrer i konkursboet til Design Forum. Han sier at det ikke er noe ulovlig i at Strømsmo starter opp igjen.

– Strømsmo er ikke personlig konkurs, det er selskapet som er konkurs. Ut i fra den arbeidskonflikten som var i forkant av konkursen forstår jeg at det kan virke overraskende for noen at han kan drive videre, men det er som sagt ikke ulovlig, sier Opdal.

Det fremkommer i papirene fra Oslo byfogdembete at Haakon Strømsmo ikke er ilagt konkurskarantene.

Moralsk forkastelig

Oda Regine Næristorp, tillitsvalgt og tidligere ansatt i Design Forum-butikken på Lillehammer, hevder at det kun er ansatte som ikke er fagorganiserte som er tilbudt jobb videre i det nye selskapet. Det reagerer hun sterkt på.

– Jeg mener at det er moralsk forkastelig at man forskjellsbehandler folk fordi de er en del av en fagbevegelse eller ikke, sier hun til NRK Hedmark og Oppland.

Hun mener de tre HK-medlemmene som jobbet i butikken burde fått tilbud om jobb.

– Dette er en veldig effektiv måte å kvitte seg med fagorganiserte ansatte på. Han får nå en stab med uorganiserte folk, sier Næristorp.

Haakon Strømsmo har ikke besvart henvendelsene fra HK-Nytt.

Jurister på saken

Forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor opplyser at forbundet har satt jurister på saken for å sjekke hvilke rettigheter de tidligere ansatte i Design Forum har.

– Det er tydelig at Stømsmo ikke velger å ansatte folk som deltok i streiken nettopp fordi de er organiserte. Vi vil vurdere om dette er en virksomhetsoverdragelse som gir de tidligere ansatte rettigheter, og om Strømsmo med sin fagforeningsfiendtlige opptreden har erstatningsplikt overfor medlemmene våre, sier hun.

18.03.2014
10:09
27.08.2015 20:00

Mye lest