JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TILLITSVALGT REAGERER: Lene Elin Hjelmeseth er stolt over hvordan sjefen hennes i Brilleland svarte på brevet fra lederen av Norsk Folkeparti.

TILLITSVALGT REAGERER: Lene Elin Hjelmeseth er stolt over hvordan sjefen hennes i Brilleland svarte på brevet fra lederen av Norsk Folkeparti.

Privat

Brilleland-tillitsvalgt sjokkert over hijab-spørsmål. Hun er stolt over sjefens svar

Norsk Folkeparti oppfordret Brilleland til å droppe å ansette personer med hijab. Brilleland-sjefen svarer at butikkjeden vil jobbe for en enda mer inkluderende arbeidsplass. Det er tillitsvalgt Lene Elin Hjelmseth glad for.
20.09.2022
12:27
22.09.2022 09:44

hina.aslam@dagsavisen.no

katharina@lomedia.no

I midten av september mottok kjededirektør i Brilleland, Kjetil Engen, et brev fra Norsk Folkeparti. I brevet sto det at partiets medlemmer har observert at stadig flere av de ansatte i Brilleland butikker bærer hijab og ber butikken om å bruke etnisk norske ansatte i fremtiden.

Norsk Folkeparti er et norsk nasjonalistisk og nykonservativt politisk parti. De presenterer seg selv som et parti «som arbeider for at Norge skal være et land med en etnisk norsk befolkning».

KRITISK TIL HIJAB: Skjermdump av brevet til Norsk Folkeparti.

KRITISK TIL HIJAB: Skjermdump av brevet til Norsk Folkeparti.

Skjermdump

– Dette brevet traff meg rett i magen, sier kjededirektør i Brilleland.

Han bestemte han seg for å skrive et innlegg på sosiale medier, for å øke oppmerksomheten rundt tematikken.

«Jeg ser at du foreslår at vi i Brilleland i fremtiden skal bruke etniske norske kvinner og menn i våre butikker. Vi kommer mer enn noen gang tidligere til å jobbe hver eneste dag for å forsterke vårt inkluderende og mangfoldige Brilleland der alle mennesker er hjertelige velkommen, enten det er som ansatt eller som kunder. Jeg lover å være garantisten for dette.»

BRILLELAND SVARER: Kjetil Engen fikk et stort behov om å si ifra og valgte å skrive et innlegg på LinkedIn. 

BRILLELAND SVARER: Kjetil Engen fikk et stort behov om å si ifra og valgte å skrive et innlegg på LinkedIn. 

Skjermdump

Stolte av sjefen

Lene Elin Hjelmseth, tillitsvalgt ved Brilleland på Ålesund Storsenter, ble sjokkert da hun leste innholdet i brevet fra Norsk Folkeparti.

– Det er helt forkastelig og utrolig lite inkluderende, sier Hjelmseth.

Klubblederen i Handel og Kontor er glad for at kjededirektøren svarte offentlig på brevet.

– Jeg er stolt over at dette er min sjef. Svaret hans gjenspeiler hele Brilleland, sier hun.

Tillitsvalgt Siw Else Vikan i Brilleland Trondheim Nordre kaller brevet fra Norsk Folkeparti for «helt horribelt».

­­– Vi bor i et fritt land. Hva folk har på hodet sitt har innenting med hvordan de gjør jobben sin, sier Vikan.

Den tillitsvalgte er glad for at Kjetil Engen svarte så raskt.  

– Svaret var helt genialt. Det varmet hjertet vårt at han var så kjapp. Vi er skikkelig stolte over at han er vår sjef, sier Vikan. 

Ønsker språkmektige ansatte

Også klubbleder Nina Ask Lauritzen i Brilleland-filialen i Stathelle i Telemark er stolt over sjefens svar.

– Det er godt å se Kjetils engasjement og tydelige tilbakemelding til avsender, skriver Lauritzen til HK-Nytt.

Hun ble lei seg da hun leste brevet fra lederen i Norsk Folkeparti.

– Det er trist at noen har så sterke meninger om dette i Norge i 2022, skriver klubblederen. 

Mona Brodalen ble litt provosert over brevet fra Norsk Folkeparti. Som butikksjef ved Brilleland Grorud ser hun på det som en fordel av de ansatte har en mangfoldig bakgrunn.

– Kundegruppen er alle mulige folk. Vi har språkmektige ansatte som snakker russisk, somalisk og filippinsk. Det er absolutt et pluss for Brilleland, sier Brodalen til HK-Nytt.

– Vi ansetter de som er best kvalifisert og som har de beste egenskapene både personlig og faglig. Om de bruker hijab eller ikke har ikke noe med saken å gjøre, sier HK-medlemmet.

– Hva synes du om svaret fra Brilleland-sjefen?

– Det traff midt i blinken, sier hun. 

SPEILER BEFOLKNINGEN: Mona Brodalen forteller at ved Brilleland Grorud i Oslo er det en fordel at de ansatte har en mangfoldig bakgrunn.

SPEILER BEFOLKNINGEN: Mona Brodalen forteller at ved Brilleland Grorud i Oslo er det en fordel at de ansatte har en mangfoldig bakgrunn.

Privat

– Viktig å si ifra

Etter svaret på sosiale medier har Kjetil Engen mottatt stor støtte, blant annet fra Minorg, en organisasjon for minoriteter i Norge.

– For meg og oss i Brilleland var det viktig å si ifra. Jeg frykter at mange ikke tør å si ifra tydelig om sitt standpunkt i slike saker, og da mener jeg at man heller ikke tar sitt samfunnsansvar på alvor, kjededirektøren.

Engen sier at de for noen år tilbake talte hvor mange nasjonaliteter som jobbet i kjeden, og da var det rundt 30 nasjonaliteter.

– For at alle kunder skal føle seg velkomne oss hos oss, er det spesielt viktig at vi har ansatte som gjenspeiler befolkningen, sier han.

HELTEN: Kjetil Engen blir hyllet etter hans klare standpunkt.

HELTEN: Kjetil Engen blir hyllet etter hans klare standpunkt.

Erik Haslestad

– Ikke overrasket over svaret

Oddbjørn Jonstad, styreleder i Norsk Folkeparti, hadde ikke fått med seg svaret fra kjededirektøren og fikk det lest opp av Dagsavisen Fremtiden.

– Ja, det var jo et vanlig svar og ikke noe nytt. Svaret viser jo hans politisk syn og ikke sunn fornuft, sier Jonstad.

Han forteller videre at Norsk Folkeparti sender slike brev når de har tid, og at målet er å øke bevisstheten til arbeidsgivere.

Jonstad vil ikke opplyse om hvor mange medlemmer partiet har, ei heller når de sist stilte til valg. Han sier dog at de fremdeles avholder møter.

Partiet stilte ved stortingsvalget i 2001, og fikk 1.654 stemmer. I 2002 ble partiet splittet, Jonstad ble kastet som leder og partiet skiftet navn til Nasjonalalliansen, men Jonstad fortsatte som leder av det som er igjen av Norsk Folkeparti.

Partiet fikk i mars 2014 en del oppmerksomhet da det hadde sendt en klage til Kringkastingsrådet i forbindelse med NRKs bruk av mørkhudede programledere i kultur- og historieprogrammer.

I brevet kaller Jonstad bruken av ansatte med hijab for «grunnlovsstridig».

– Dette er ulovlig fordi i grunnloven står det at man skal leve etter den kristne arv, og derfor bør man ikke ansette folk som ikke er etnisk norske.

– Men er det ikke viktig for inkludering at innvandrere er i jobb?

– Jo, men de skal reise hjem igjen etter hvert og da er det ikke fornuftig å ansette dem.

Oddbjørn Jonstad er styremedlem og talsperson for partiet Norsk Folkeparti.

Oddbjørn Jonstad er styremedlem og talsperson for partiet Norsk Folkeparti.

Privat

– Trenger nye briller fra Brilleland

Akhenaton Oddvar de Leon, leder for Organisasjon mot offentlig diskriminering, sier at det er skremmende at en styreleder i et parti har så lite kunnskap om norsk grunnlov.

Han sier videre at Norsk Folkeparti bør vite at det de selv driver med er ulovlig, og henviser til straffelovens paragraf om diskriminerende og hatefulle ytringer, som kan straffes med bøter eller fengsel i inntil 2 år.

– Jeg foreslår at Jonstad tar seg en tur til Brilleland og kjøper et nytt sett med briller, slik at han kan forstå grunnloven bedre. Grunnloven står for frihet og inkludering.

SKREMT: Akhenatan Oddvar De Leon mener at det er skremmende at en styreleder i et parti har så lite kunnskap om norsk grunnlov.

SKREMT: Akhenatan Oddvar De Leon mener at det er skremmende at en styreleder i et parti har så lite kunnskap om norsk grunnlov.

Erlend Dalhaug Daae

20.09.2022
12:27
22.09.2022 09:44