VINNERE: De ansatte ved Bodø bakeri får høyere lønn og slipper å streike. Fra venstre HK-tillitsvalgt Kjetil Tømmervik, Lech Zurgot og Lillian Karstensen. Foto: Bodø bakeri

VINNERE: De ansatte ved Bodø bakeri får høyere lønn og slipper å streike. Fra venstre HK-tillitsvalgt Kjetil Tømmervik, Lech Zurgot og Lillian Karstensen. Foto: Bodø bakeri

Bodø Bakeri

Bodø bakeri øker lønna og unngår streik

Daglig leder Bjarne Mosås oppfordrer NHO til å innfri HKs krav og få en slutt på streiken.
04.09.2014
15:36
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

Fredag morgen skulle de 29 HK-medlemmene i Bodø bakeri gå ut i streik. Bedriften er ikke medlem av NHO, men har inngått NHOs butikkoverenskomst direkte med HK. Da HK varslet at de ansatte i bakeriet skulle streike, tok Bjarne Mosås kontakt med forbundet. Hos ham er alle fagorganiserte, og Mosås var svært lite innstilt på å måtte stenge dørene. I et møte mellom ham og HK i går, ble de enige om at Mosås inngår Virkes landsoverenskomst med HK. I løpet av tre år skal de ansattes lønn ligge på satsene i denne overenskomsten. Opptrappingsplanen er identisk med HKs krav til NHO, men den uenigheten endte altså i streik.

Enkelt valg

– Det er ikke noe problem for oss å øke lønna. Over natta hadde det blitt litt tungt, men når vi gjør det gradvis er det ikke noe problem. Og med tanke på streik var det ikke vanskelig å ta det valget. Hadde vi blitt kastet ut i en tre-fire ukers streik, hadde det vært vanskelig for oss også, sier Bjarne Mosås til HK-Nytt.

Nå oppfordrer han NHO til å innfri HKs krav om å heve tariffavtalens minstelønnssatser.

– Jeg håper streiken ender med at de ansatte får et lønnshopp i tråd med Virkes landsoverenskomst. Det fortjener bransjen. Skal du ha ordentlige folk, må de ha ei ordentlig lønn, sier han.

Et slikt resultat vil også gavne Mosås.

– Det bør være like vilkår i bransjen, ellers får de som betaler lavest lønn et konkurransefortrinn, påpeker han.

Håper på enighet

Bjarne Mosås håper butikkstreiken snart vil være slutt.

– Jeg håper de klarer å bli enige, og at NHO tar til fornuften og signerer en avtale på linje med landsoverenkomsten, sier han.

Merethe Johansen, HKs regionkontorleder i Nord-Norge, håper NHO lar seg inspirere av Bodø bakeri.

– NHO må forstå at deres bedrifter taper penger når folk er i streik. For Bodø bakeri var det ikke noe problem å øke lønna, sier hun.

Jeg håper streiken ender med at de ansatte får et lønnshopp

Bjarne Mosås, daglig leder i Bodø bakeri

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

04.09.2014
15:36
27.08.2015 20:00