JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håvard Sæbø

Tiltak korona:

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

Nå trenger vi ordninger som holder folk i jobb, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Hun advarer mot å stenge samfunnet på ny.
03.12.2021
12:33
03.12.2021 12:33

yngvil@lomedia.no

I formiddag har LO-leder Peggy Hessen Følsvik krisemøte med regjering og representanter for arbeidsgiverorganisasjoner.

Hennes beskjed er klinkende klar: LO er imot å stenge ned samfunnet eller gi støtteordninger til næringslivet slik at de velger å stenge ned.  

– Vi må holde hjulene i gang slik at folk har en arbeidsplass å gå til, sier LO-lederen.

Følsvik mener det er bedre å få på plass en lønnsstøtteordning slik LO alltid har krevd, enn å betale bedriftene for å stenge. Slik kan bedriftene få støtte for å holde folk i jobb, selv om det skulle bli redusert aktivitet.

LO ber derfor regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

 – Dersom det viser seg at smitteverntiltakene må forlenges og virksomheter sliter med å holde hjulene i gang, må vi få på plass nye økonomiske kompensasjonsordninger, sier Følsvik.  

Gratis hurtigtester til folket

Hun ber også arbeidsgiverne om å stille opp.

– Sammen med myndighetene må de sikre at arbeidstakere får gratis hurtigtester og tilbud om vaksine på arbeidsplassen, mener Følsvik. 

Hun understreker at folk som ikke er smittet må kunne handle, spise og reise uten å føle utrygghet.

– Derfor må alle få bedre tilgang til selvtester, slik at man kan gå på jobb uten å være redd for å smitte kollegaer. Eller på handlesenteret uten å være redd for å smitte butikkpersonale. Da må selvtester være gratis enten du tar dem hjemme eller på arbeidsplassen.

Den rimeligste hurtigtesten koster rundt 60 kroner stykket, hvis man kjøper en pakke med ti.

Folk må få den tredje dosen

LO-lederen fastholder at befolkningen må få den tredje vaksinedosen – så fort det er mulig.

Følsvik understreker at vi må sørge for å ha en høy og vedvarende immunitet. Først og fremst for å sørge for våre eldre og sårbare, men også for at samfunnet kan holde åpent og folk ha en jobb å gå til.

– Vaksineringen kan ikke gå raskt nok. Å få opp tempoet er det viktigste regjeringa kan gjøre nå. Hver vaksine teller. Det vil være avgjørende for hvordan vi som samfunn kommer oss gjennom vinteren, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Vaksinering på arbeidsplassene

Arbeidsgiverne må nå legge til rette for økt vaksinering, krever LO.

LO-lederen har en klar oppfordring til landets arbeidsgivere:

– Arbeidsgivere må slippe inn folk med hvite frakker på arbeidsplassen.

– Den bedriften som ennå ikke har planen klar med å tilby sine ansatte vaksiner, bør straks ta tak i det. Enten ved å legge til rette for at ansatte får reist til det lokale vaksinesenteret, eller at det vaksineres på arbeidsplassen, sier Peggy Hessen Følsvik.

Hun mener det vil kunne gjøre at grupper med lav vaksinegrad i langt større grad tar vaksine.

– Særlig utenlandske arbeidere har større sannsynlighet for å takke ja til vaksine, dersom de tilbys denne på jobb i Norge. Det er de tilbakemeldingene vi får fra våre tillitsvalgte, og som blir bekreftet av helsemyndighetene.

03.12.2021
12:33
03.12.2021 12:33