JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BEKYMRET: 1. nestleder i HK i Norge, Bjørn Mietinen, er bekymret for pensjonstapet folk opplever dersom de bytter jobb fra offentlig til privat sektor.

BEKYMRET: 1. nestleder i HK i Norge, Bjørn Mietinen, er bekymret for pensjonstapet folk opplever dersom de bytter jobb fra offentlig til privat sektor.

Ole Palmstrøm

Arbeidstakere risikerer milliontap ved å gå fra offentlig til privat sektor

Samordning av offentlig tjenestepensjon med privat AFP kan bety tap i millionklassen for ansatte som bytter jobb fra offentlig til privat sektor.  
07.02.2018
14:27
07.02.2018 15:24

Det viser en ny rapport som konsulentfirmaet Actecan har utarbeidet på oppdrag fra Handel og Kontor. Årsaken er samordningsreglene som ble vedtatt i 2011, melder NRK.

– Vi ser at samordningsreglene betyr store årlige pensjonstap for den enkelte. Unge og kvinner i lavlønnsyrker taper mest, sier 1. nestleder i HK, Bjørn Mietinen.

Så mye kan du tape

Utredningen viser at en arbeidstaker som har jobbet i offentlig sektor fra 25 til 55 år med gjennomsnittslønn på 370.000 kroner, og som bytter jobb til privat sektor, kan få et totalt pensjonstap på mellom 600.000 og 700.000 kroner. For ansatte med mer enn 30 år i offentlig sektor vil tapet bli på mellom 1,1 millioner og 1,25 millioner kroner. For en ung arbeidstaker med ti år i offentlig sektor med gjennomsnittslønn på 420.000 kroner kan tapet bli på totalt 265.000 kroner ved å gå over til privat sektor.

– Det er ille for de mange som ikke er klar over hvor mye de faktisk får redusert pensjonen sin. Og det kan ikke være sånn at arbeidstakere som bytter jobb fra offentlig til privat sektor, taper pensjon. Nå som reglene for offentlig pensjon skal endres, må regjeringen sørge for samordningsregler som bidrar til å fremme jobbmobilitet, ikke hemme den, er budskapet til Mietinen.

Krever bedre pensjoner

Handel og Kontor er blant flere forbund som krever forbedringer i AFP i årets lønnsoppgjør. En bedre samordning mellom privat og offentlige pensjonsordninger er også hovedtemaet i forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon som startet onsdag.

Til nå er 3.500 personer rammet av samordningsreglene, men når alle samordningsreglene er gjennomført, vil dette øke til 19.500 personer, ifølge rapporten.

(©NTB)

07.02.2018
14:27
07.02.2018 15:24