Ansvar får folk ut av senga

Sykefraværet på Rema 1000 på Røros er svært lavt. Sjefen og den tillitsvalgte tror det skyldes at alle har et eget ansvarsområde på jobben.
18.02.2015
10:02
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

martin.slordal@lomedia.no

– Alle føler at de har et viktig arbeid, og blir satt pris på. Det merkes om du er borte fra jobben, sier Rune Røsten Hov, tillitsvalgt på Rema 1000 i bergstaden.

Han sitter på pauserommet i butikken og prøver å forklare hvorfor sykefraværet er på under tre prosent.

Hov har jobbet i butikken siden 2006, og trives svært godt. Det skyldes blant annet at alle de tolv ansatte har sitt eget ansvarsområde. Selv er Hov en av to med hovedansvar for tjenesten post i butikk.

– Å ha ansvar på jobben har mye å si for trivselen og dermed for sykefraværet, mener Hov.

Heller ikke han er mye borte fra jobben.

– Jeg var riktignok sykmeldt i tre måneder i fjor etter et brudd i hånda som jeg fikk i en sykkelulykke, forteller han.

– Det ødelegger jo hele statistikken. Men at Rune faller av sykkelen får ikke jeg gjort noe med, sier kjøpmann Nils Martin Tidemann med et glimt i øyet.

Strekker seg langt

For fire år siden overtok Tidemann butikken. Han er overbevist om at folk trives best på jobben om de får ansvar. Slik ville han ha det da han gikk fra redaktørstillingen i lokalavisa Arbeidets Rett til kjøpmannsjobben.
At han skulle få lavt sykefravær med på kjøpet, visste han ikke. Hvordan det henger sammen?

– Folk vil ikke skyve ansvar over på andre. De ansatte strekker seg langt for å komme på jobb, det skal litt til for å holde seg hjemme, tror han.

Rune Hov nikker.

– Jeg føler at jeg trengs på jobben, at jeg gjør en viktig jobb. Jeg har ansvar, og får stadig nye utfordringer, sier han.

Ordnede forhold

Ti av de tolv ansatte i butikken er HK-medlemmer, og bedriften har tariffavtale. Det er betryggende, mener Hov.

– Folk føler seg trygge på jobben. Det tror jeg også har noe å si både for trivselen og for det lave sykefraværet, sier han.

Tidemann er opptatt av at de ansatte skal behandles med respekt, tariffavtale og organiserte arbeidstakere eller ei.

– Jeg er opptatt av høy moral, det står det i Rema 1000s «bibel» også. En naturlig konsekvens av det er at vi skal behandle folk godt. Det er det vi kaller verdibasert ledelse, sier han.

Kjøpmannen snakker gjerne om dette, også i Rema 1000-sammenheng. På kjedens egen skole holder han foredrag om nettopp ansvarsdeling, om hvordan suksesser skapes og feires.

– Og så har vi det ganske artig på jobben, det er også en suksessfaktor, sier han og ler.

Fast og fullt

På Rema 1000 på Røros jobber de aller fleste i fulle, faste stillinger. Det mener Rune Hov skaper en stabil arbeidsplass.

– Full stilling og en fast inntekt har mye å si. Da holder du på folk, og folk holder på jobben, sier han.

Skoleelever og studenter er med på å fylle opp vaktlista i helgene og i perioder når det er ekstra mye å gjøre, som i påska og om sommeren. Røros er mye besøkt av turister, og i kommunen er det svært mange hytter. Rune Hov jobber selv i 90 prosent stilling. Det er hans eget valg, slik får han bedre tid med ungene. Hov vet godt hvor slitsomt det er å jobbe deltid ufrivillig. Samboeren hans har en deltidsstilling i helsevesenet, og må kjempe om ekstravaktene.

– Det gjør det umulig å planlegge noe som helst, og er forferdelig frustrerende. Det er en uting med veldig mange på deltid, sier han.

Om fulle og faste stillinger har en betydning for trivsel og lavt sykefravær på arbeidsplassen, har kjøpmann Tidemann imidlertid ikke tenkt over.

– Det er naturlig at vi først og fremst bemanner med heltidsstillinger. Jeg kommer fra en bransje hvor det ikke er vanlig med deltid. Hvis folk vil jobbe deltid, får de selvfølgelig det. Vi diskuterer oss fram til løsninger og følger regelverket, understreker han.

18.02.2015
10:02
27.08.2015 20:00