JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Å følge loven er ikke valgfritt

Du kan gjerne være uenig i norsk lov, men du kan ikke velge om du skal følge den.
Reglene er satt for en grunn, og det er viktig å opprettholde et rettferdig og balansert marked, skriver Espen Berntsen.

Reglene er satt for en grunn, og det er viktig å opprettholde et rettferdig og balansert marked, skriver Espen Berntsen.

Brian Cliff Olguin

Regionleder i Handel og Kontor Vest

Lov om helligdager og helligdagsfred slår fast at dagligvarebutikker kun kan holde åpent på helligdager dersom de er mindre enn hundre kvadratmeter. Likevel ser vi stadig flere eksempler på butikker som ignorerer denne delen av norsk lov.

At bedriftsledere med viten og vilje velger å gjøre seg til lovbryter utfra personlige preferanser er med all respekt å melde, uanstendig! At man i tillegg baserer sin næringsvirksomhet på det, er i beste fall useriøst.

Noen mener lovverket er sosialistisk og argumenterer med at «vi bor ikke i Nord-Korea». De om det.

Uansett hvordan vi ser på loven, så gjelder den for alle. Det er nok mange virksomheter som kunne tenkt seg å slippe å betale inn arbeidsgiveravgift eller skatt, men like fullt gjør det. Fordi loven krever det.

Søndagshandlere som uttrykker at de elsker søndagsåpne butikker og mener at butikksjefene selv bør få bestemme, overser en viktig faktor: Loven eksisterer også for å sikre rettferdige konkurransevilkår. Ved å bryte loven, skaper ulovlige søndagsåpne butikker en konkurransevridende situasjon ovenfor alle de seriøse aktørene som opererer innenfor lovverket. Man kan faktisk hevde at de stjeler fra lovlige utsalgssteder.

Handel og Kontor region Vest har foreslått konkrete tiltak for å håndheve loven bedre, inkludert bøter og stengning av butikker ved gjentatte overtredelser. Det er nødvendig med sanksjonsmuligheter som er enkle å håndheve for å sikre at loven blir fulgt.

Vi kan ikke bare følge loven når det passer oss. Reglene er satt for en grunn, og det er viktig å opprettholde et rettferdig og balansert marked. La oss huske at loven gjelder for alle – uavhengig av personlige meninger eller forretningsinteresser.

En lengre versjon av innlegget ble først publisert i Bergensavisen

Les også: Ti matbutikker holder ulovlig søndagsåpent