JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hans-Christian Gabrielsen ble bare 53 år gammel. Tirsdag 23. mars ble han begravet fra Røyken kirke.

Hans-Christian Gabrielsen ble bare 53 år gammel. Tirsdag 23. mars ble han begravet fra Røyken kirke.

Sissel M. Rasmussen

(Hans-Christian Gabrielsen 1967-2021):

– Vi tar i dag farvel med en ruvende LO-leder

«Takk for alt kjære kamerat», sto det på en av kransene rundt kisten til Hans-Christian Gabrielsen. Men han var også «verdens beste pappa».
23.03.2021
13:03
23.03.2021 13:03

sym@lomedia.no

LO-lederen som uventet døde 53 år gammel hjemme på Slemmestad 9. mars, ble begravet fra Røyken kirke i dag tirsdag 23. mars. Smittevernhensyn begrenset sterk antallet mennesker som kunne være til stede i den vakre steinkirken fra middelalderen.

– Han fikk ansvar, og tok ansvar med glede. Han hadde blikk for den enkelte. Vi tar i dag farvel med en ruvende LO-leder, sa prest Marita Bjørke Ådland.

Hun leste varme og gripende hilsener fra kone og datter som fortalte om en høyt elsket ektemann og far.

– Verdens beste pappa skulle bli verdens beste bestefar, fortalte hun.

Svært mange mennesker ønsket å være til stede under begravelsen. Men pandemien reduserte antallet kraftig. Begravelsen var derfor en privat seremoni med noen få spesielt inviterte gjester.

Fra LO deltok konstituert LO-leder Peggy Hessen Følsvik, Mona Westby som var Gabrielsens personlige sekretær, tidligere LO-leder Yngve Hågensen og Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Statsminister Erna Solberg og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre var blant de få gjestene.

Fiolinist Arve Tellefsen og solist Tone Elisabeth Braaten bidro med kunstneriske innslag. Organist var Johan Wallace.

Mistet en god venn

– Det er fortsatt helt ufattelig at Hans-Christian er borte. Jeg kniper meg fremdeles i armen og håper at det bare er en vond drøm, sa Peggy Hessen Følsvik.

Hun fortalte om en LO-leder som var en god venn, avholdt kollega og sjef. Han var en samlende kraft. Og en leder som var veldig tydelig på at LO ikke var noe enkeltmannsforetak. Gjennomslagene var «vår» fortjeneste.

– Han har blitt omtalt som en bauta og kjempe. Men jeg minnes også den omsorgsfulle, trygge, lune og humoristiske Hans-Christian. Det er mannen vi vil huske, sa Peggy Hessen Følsvik.

– En mann som har betydd veldig mye for veldig mange.

Ruvende leder

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre hadde et nært vennskap med Gabrielsen. Han ble omtalt som en ruvende leder, en klok venn og omsorgsfull familiefar.

Han jobbet hver dag for å gjøre folks liv bedre. Med et engasjement som kom fra hjerte, sa Støre. Og fortalte om en mann som også kunne bli fly forbanna og kompromissløs når han kjempet for sine egne.

Men Ap-lederen minnet også en venn med mye humor.

– Den store mannen lo med hele seg, og det sier ikke så lite.

Jobbet for Norge

– Hele Norge er med dere i sorgen, understrekte statsminister Erna Solberg.

Hun mintes en LO-leder som var tydelig og som kunne tale regjeringen imot.

– Selv om vi kunne være politisk uenige hadde vi stor respekt for hverandre, sa Solberg.

Samtidig understrekte hun betydningen en LO-leder har for det norske samfunnet og landet.

– Han fikk til mye, men hadde fortsatt mye ugjort, sa statsministeren som på vegne av regjeringen takket Hans-Christian for innsatsen for landet.

Stor lederskikkelse

Hans-Christian Gabrielsen var medlem av Fellesforbundet og hadde langt fartstid som tillitsvalgt i forbundet.

– I Fellesforbundet er det stor sorg, at du ikke er blant oss lenger. Du har vært en stor lederskikkelse i bevegelsen, understrekte forbundsleder Jørn Eggum i sin minnetale.

Henvendt til familien takket han for at «de hadde delt Hans-Christian med oss alle». Og at vi nå står sammen i sorgen.

23.03.2021
13:03
23.03.2021 13:03