EN GAVE TIL?: Trine Lise Sundnes er ferdig med julegavene, men kanskje  hadde noen blitt glad for en trikseball?

EN GAVE TIL?: Trine Lise Sundnes er ferdig med julegavene, men kanskje hadde noen blitt glad for en trikseball?

Martin Guttormsen Slørdal

– Ta deg fri og kjøp julegaver på dagtid

Gjør unna julehandelen på dagtid, så sparer du både deg og de ansatte i varehandelen for stress, oppfordrer HK-leder Trine Lise Sundnes.
19.12.2014
13:08
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

Få dager før julaften er butikkene fulle av julegavehandlende nordmenn. Butikkene har både kveldsåpent og søndagsåpent i desember. Det er en utfordring for de som jobber i varehandelen.

– Medlemmene er slitne nå, det er mange lange kvelder og helgevakter. De er innstilt på det, sånn er det i servicebransjen, men må det være sånn, spør forbundslederen.

Handel i ro og fred

Trine Lise Sundnes mener nordmenn bør ta seg en feriedag eller avspasere for å handle julegaver. Da slipper de å rase rundt i butikkene på jakt etter julegaver på kvelder og helger.

– Ikke stress. Lag en liste over det du skal kjøpe, og gjør deg ferdig på en dag. Se her, butikkene er jo nesten tomme på dagtid, sier hun og bruker en sportsbutikk i Oslo sentrum som bevis. Her inne er det kanskje noen flere kunder enn ansatte denne fredags formiddagen før jul.

– Her får du handla i fred, uten trengsel, og de ansatte har tid til å yte god service, reklamerer hun.

Og om flere hadde tatt seg fri og handlet på dagtid, ville det blitt mindre behov for lange åpningstider, argumenterer Sundnes.

Ferdig for lengst

HK-lederen viser til at det i noen tariffavtaler tidligere har vært nedfelt rett til fire timers handlefri.

– Den gangen stengte jo butikkene tidligere, slik at det var nødvendig å ta seg fri for å få kjøpt gaver. Men det går fremdeles an å be sjefen om å få en handledag før jul, sier hun.

Selv er Sundnes glad i adventstida, og har gjort unna julegavehandlinga for lenge siden.

– Jeg var ferdig i august, for jeg kjøper julegaver hele året, ler hun.

19.12.2014
13:08
27.08.2015 20:00

Mest lest