PÅ TIDE:  Anita Hekne og Mona Grawe fra HK-klubben i EL & IT Forbundet er klare for å streike lenge. De synes at det er på tide å si i fra.

PÅ TIDE: Anita Hekne og Mona Grawe fra HK-klubben i EL & IT Forbundet er klare for å streike lenge. De synes at det er på tide å si i fra.

Martin Guttormsen Slørdal

– Streiker så lenge vi må

I dag gikk 150 ansatte i fire LO-forbund ut i streik. De krever innsyn i lønn og rettferdig lønnspolitikk.
14.11.2014
10:11
27.08.2015 20:00

hk-nytt@lomedia.no

Etter å ha meklet ni timer på overtid i går, brøt Handel og Kontor meklingen med Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening. HK krever innsyn i lønna til alle som omfattes av tariffavtalen for de ansatte i arbeiderbevegelsen, slik at de kan få rettet opp i det de hevder er store lønnsforskjeller blant de ansatte i LO-systemet. Dette avviser arbeidsgiverne, og fredag morgen gikk dermed 150 av de 1.500 HK-medlemmene ut i streik. Det streikes i EL & IT Forbundet, i Fagforbundet, Arbeidsmandsforbundet og Fellesforbundet. Det er første gang i historien at LO opplever en streik i eget hus.

– Nok er nok

Alle som skulle forbi Folkets Hus på Youngstorget fredag morgen ble møtt av HK-klubben i EL & IT Forbundet, kledd i streikevester. En av dem var klubbleder Mona Grawe, som jobber på lønns- og regnskapsavdelingen i forbundet.

– Det føles rart å stå streikevakt utenfor Folkets Hus når LO er arbeidsgiveren vår. Men nok er nok, sier hun.

Grawe mener det er på tide å si i fra fordi lønnsforskjellene i fagbevegelsen er store.

– Kanskje burde denne kampen kommet før. Men nå er vi her og vi er klare for at det kan ta tid, sier klubblederen.

Sekretær i HK-klubben i EL & IT Forbundet, Anita Hekne, sier seg enig.

– LO jobber for å få innsyn i lønnsstatistikk for arbeidstakere for å fastsette riktig lønnsgrunnlag. Det er horribelt at ikke vi skal få det samme, sier Hekne.

Overraskende

Utenfor kontorene til Fellesforbundet på Lilletorget i Oslo var streikevaktene på plass i god tid før klokka 8 i dag tidlig.

Det var en overrasket gjeng som var samlet foran inngangen, der 29 ansatte foreløpig er tatt ut i streik.

– Dette var veldig overraskende, må du skrive. Veldig. Innsyn i lønn er noe de krever andre steder, og vi må få lønnsstatistikk vi som alle andre, sier Torunn Søraa Westrum.

De fire streikevaktene, som raskt vokste til sju i løpet av HK-Nytts korte besøk, tror ikke på en særlig lang streik. Torsdag var alle nettaviser fylt av «LO-ansatte i streik – mot LO».

– Dette blir kanskje ikke den lengste streiken i LOs historie?

– Vi får se, men vi tror nok at dette løser seg i løpet av relativt kort tid. Dette var noe vi trodde de skulle løse i forkant av streiken, og bør være noe de klarer å rette på raskt, mener kvartetten utenfor Lilletorget.

Følger spillereglene

73 av Fagforbundets ansatte er også i streik, både i Oslo og Troms.

– Grunnlaget for streiken er både det økonomiske tilbudet og at vi ikke får innsyn i relevant lønnsstatistikk. Uten å kunne sette opp en ordentlig lønnsstatistikk opplever vi ikke at vi har reelle forhandlinger. Vi er stolte ansatte i Fagforbundet og stolt av den jobben forbundet gjør for sine medlemmer, og vi forventer at forbundet opptrer profesjonelt og ordentlig når det er egne ansatte som er tatt ut i streik, sier HK-leder i Fagforbundet, Karianne Hansen Heien til Fagbladet.

– Vi tar streiken til etterretning og skal gjøre vårt ytterste for at medlemmene våre skal få den hjelpen og tjenestene de har behov for og er vant til å få, men kapasiteten vil selvsagt bli redusert når så mange er i streik, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

– Som arbeidstakerorganisasjon vil vi i Fagforbundet selvsagt være nøye på å følge spillereglene, og være påpasselige med at arbeid som streikende ansatte skulle ha utført ikke skal gjøres av andre, supplerer administrerende leder i Fagforbundet, Gunnar Gussgard.

Prinsipiell viktig streik

Utenfor Norsk Arbeidsmandsforbunds kontorer noen steinkast unna Youngstorget er det også streikestemning fredag morgen. Mette Irene Øien, organisasjonssekretær i forbundet og HK-medlem, synes det er godt å ha en organisasjon i ryggen.

– Alle ansatte i forbundene burde vært organisert i HK, sier hun.

Øyen mener denne streiken er prinsipiell viktig.

– Lønnsstatistikken burde åpenbart blitt lagt på bordet under forhandlingene. Vi står på streikevakt så lenge det er nødvendig, sier Øien til HK-Nytt.

Ikke dokumentert

LO-sekretær Trude Tinnlund er styreleder i Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening og den som uttaler seg på vegne av arbeidsgiverne. Tinnlund beklager streiken og hun avviser at det er store lønnsskiller i LO-virksomhetene. Hun mener HK kommer med udokumenterte påstander som det er vanskelig å kommentere.

Tinnlund skriver i en pressemelding at AAF har strukket seg langt for å nærme seg HK og at de har vist vilje til åpenhet og innsyn i forbindelse med utarbeiding av statistikk.

– I forkant av forhandlingene har et partssammensatt statistikkutvalg utarbeidet en felles rapport, underskrevet av begge parter. Hensikten med denne rapporten har vært å få fram best mulig tallmessig bakgrunnsmateriale til bruk under forhandlingene. Handel og Kontor har i forhandlingene valgt å legge denne statistikken til side, sier Tinnlund.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

14.11.2014
10:11
27.08.2015 20:00