Nei til Norwegian

Regjeringen vil ikke endre utlendingsforskriften slik at norske flyselskap kan bruke personell på asiatiske lønns- og arbeidsvilkår.
17.01.2013
09:13
14.12.2013 12:35

Det var flyselskapet Norwegian som ville ha vekk kravet om oppholdstillatelse for utenlandsk personell fra land utenfor Europa på norskregistrerte fly i internasjonal trafikk. Norwegian mente det var nødvendig for å sikre dem like konkurransevilkår med utenlandske flyselskap. I går sa regjeringen nei til Norwegians krav:

– Høringen regjeringen har gjennomført har vist at eventuelle konsekvenser av å myke opp forskriften er svært usikre, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt.

– Regjeringen vil sikre arbeidstakernes vilkår og hindre sosial dumping. Gitt denne usikkerheten ønsker ikke vi at Norge skal være i forkant med noe som kan innbære at norske lønns- og arbeidsvilkår settes på spill, sier arbeidsministeren.

Flåthen truet med boikott

LO-leder Roar Flåthen har truet med full boikott av Norwegian dersom selskapet bemanner langdistanseflyene med utenlandsk personell.

– Hvis Kjos skal fylle opp flyene sine med utenlandske ansatte, blir det ikke kjøpt en eneste Norwegian-billett fra LO i framtiden, sa Flåthen til ANB/NTB i desember.

– Les også: Truer med boikott av Norwegian

Også Arbeidstilsynet har varslet at de vil granske om selskapets bruk at utenlandske piloter og kabinpersonale er i tråd med norske lover og regler.

– Les også: Vil granske Norwegian

Kjos varsler utflagging

I går vendte altså regjeringen tommelen ned for Norwegians ønske om å bli unntatt fra vanlige norske regler for bruk av utenlandsk personell. Norwegian-sjef Bjørn Kjos kaller beslutningen «ubetenksom» og varsler at selskapet kan komme til å flagge ut deler av flåten.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

17.01.2013
09:13
14.12.2013 12:35