JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stopp flyseteavgiften, redd Rygge

Sissel M. Rasmussen

Østfold Handel og Kontor er sterkt mot flyseteavgiften som den blåblå regjeringen og støttepartiene vil innføre fra 1. april i år. Regjeringen kaller den en grønn avgift, en miljøavgift, men miljøgevinsten er trolig lik null.

Det som derimot er helt sikkert, er at denne avgiften er en katastrofe for luftfarten generelt og små flyplasser spesielt. Ryanair har nå sagt opp sin baseavtale på Rygge og sier at dersom flyseteavgiften blir innført, trekker de seg ut 1. november i år. Det betyr at Moss Lufthavn Rygge vil være historie fra samme dato, og rundt 1.000 personer vil stå uten jobb. På landsbasis er det snakk om at mellom 4.000 og 5.000 personer vil miste jobbene sine dersom flyseteavgiften innføres.

Regjeringen har beregnet at flyseteavgiften vil gi omlag 1 milliard kroner i inntekter, men har samtidig tydeligvis glemt å regne på hvor mye det vil koste den norske stat om avgiften blir innført. En arbeidsgiver betaler en arbeidsgiveravgift for hver enkelt ansatt på inntil 14,1 prosent av brutto lønn, og i tillegg betaler hver enkelt skatt på sin inntekt. Til sammen utgjør dette en betydelig sum som staten vil gå glipp av når 5.000 brått står uten jobb. De som blir arbeidsledige vil også ha krav på arbeidsledighetstrygd og andre sosiale tjenester gjennom Nav. Det blir ikke så rent få kronestykker.

Forsvaret nyter i dag godt av at det er Rygge Sivile Lufthavn som står for drift av rullebanen, med det som hører med av beredskap. Dersom flyplassen legges ned vil forsvaret måtte koste dette selv, noe som vil påføre dem vesentlig større utgifter enn de har på Rygge i dag. Totalt sett vil en innføring av flyseteavgiften trolig påføre staten betydelig større utgifter enn den skarve milliarden de får inn.

Flyseteavgiften fremstår som fullstendig kunnskapsløs og meningsløs, og veldig lite gjennomtenkt. Østfold Handel og Kontor krever derfor at regjeringen tar til vettet og skroter avgiften umiddelbart. Ingen avgift er verdt tusenvis av arbeidsplasser!

Åsmund Utgård

Østfold Handel og Kontor