JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK-lederen avviser nulloppgjør:

Lønna må opp i år

I årets lønnsoppgjør må vi ha et generelt tillegg til alle, sier HK-leder Trine Lise Sundnes.
IKKE NULLOPPGJØR: LO-leder Gerd Kristiansen og HK-leder Trine Lise Sundnes er enige. I år må lønningene opp.

IKKE NULLOPPGJØR: LO-leder Gerd Kristiansen og HK-leder Trine Lise Sundnes er enige. I år må lønningene opp.

Martin Guttormsen Slørdal

lene.svenning@lomedia.no

I fjor fikk mange arbeidstakere nada, niks og ingenting i lønnsøkning. Og på grunn av høy prisstigning endte mange opp med reallønnsnedgang, altså mindre penger å rutte med enn året før. Sånn kan det ikke bli i år, mener HK-leder Trine Lise Sundnes.

– Det går en grense et sted. Det kan være gode grunner til å ha moderate lønnsoppgjør slik som i fjor, hvor arbeidsløsheten var stor. Vi vil bidra til å få den ned, men når prisstigningen ble så høy, kan vi ikke sitte stille og se på at det blir reallønnsnedgang i år etter år. Skal vi komme i mål i år, kommer jeg til å argumentere sterkt for at vi skal kreve et generelt tillegg til alle, sier hun til HK-Nytt.

Ikke nulloppgjør

Førstkommende tirsdag møtes LOs representantskap for å vedta kravene i årets lønnsoppgjør.

– Det er en forventning blant våre medlemmer om at alle skal få noe i år, sier Sundnes.

LO-leder Gerd Kristiansen er heller ikke innstilt på et nulloppgjør.

– Vi har hatt to oppgjør der vi har hatt veldig moderate krav. Det betyr at alle som har hatt sentrale oppgjør, sitter igjen med omtrent ingen ting. Det må vi få gjort noe med, sier Kristiansen til NTB.

Mer konkret enn det vil hun ikke være før representantskapet har gjort sitt vedtak. Men de dårlige økonomiske tidene vil prege lønnsoppgjøret, erkjenner Kristiansen.

– I den økonomiske situasjonen vi står oppe i, skal vi utøve moderasjon. Men det betyr ikke at vi skal ha et nulloppgjør, framholder hun.

NHO vil ha moderat oppgjør

Arbeidsgiverne har ikke tenkt å gi ved dørene. NHO-sjef Kristin Skogen Lund gir ingen grunn til å tro på noe stort lønnstillegg i år heller. Ifølge LO-Aktuelt spår hun et moderat oppgjør.

I år er det et såkalt mellomoppgjør, og da er det bare lønn det forhandles om, og LO og NHO forhandler for alle. Trine Lise Sundnes sitter i LOs forhandlingsdelegasjon.

LO og NHO starter forhandlingene 6. mars, og skal være ferdige den 14. mars. Blir de det, møtes LO og arbeidsgiverorganisasjonen Virke 16. mars, og LO og Samfo den 28. mars.