JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK er villig til å streike for klimakrav

Reduksjon av klimautslipp vil stå på lista over krav når HK møter arbeidsgiverne i lønnsoppgjøret til våren.
HK-leder Trine Lise Sundnes

HK-leder Trine Lise Sundnes

Martin Guttormsen Slørdal

lene.svenning@lomedia.no

Det er på tide å gå fra ord til handling i klimaspørsmålet, mener HK-leder Trine Lise Sundnes. Hun viser til en undersøkelse HK har gjort blant sine tillitsvalgte, hvor 70 prosent av de dem mener at klimakrav må stilles i det kommende lønnsoppgjøret.

– Arbeidsgiverne må forplikte seg til å redusere klimautslippene. En ting er Paris-avtalen og andre mål som politikerne setter seg, men noen skal få det til å skje. Vi er nødt til å sette noen krav til virksomhetene, sier hun til HK-Nytt.

Streiker om nødvendig

Det skal altså skje i lønnsoppgjøret til våren. Sundnes mener klimatiltak er godt egnet som krav i lønnsoppgjøret. Og HK vil stå hardt på klimakravene.

– Det blir streik hvis vi ikke kommer til en løsning med arbeidsgiverne, sier hun.

– Hvilke konkrete krav vil dere stille?

– Det kan være krav om at alle bedrifter må ha et klimaregnskap, eller at de premierer klimavennlig atferd i bedriften, som kompiskjøring. Vi har utfordret ekspertene våre på hvordan vi kan svare på forventningene til de tillitsvalgte og omforme dem til konkrete krav, sier forbundslederen.

Sundnes understreker at HK bare er halvveis i prosessen fram mot lønnsoppgjøret i 2020. HKs representantskap behandler kravene i januar, mens det er HKs forbundsstyre som vedtar de endelige kravene i februar.

Stolt over engasjementet

– Vi kommer til å utfordre arbeidsgiverne til å gå fra ord til handling. Vi må anerkjenne krisa, og følge opp med tiltak som monner. Hvem, om ikke partene i arbeidslivet, kan være med på det, spør hun.

Sundnes er glad for de tillitsvalgtes engasjement.

– Jeg er ganske stolt over at så mange av våre tillitsvalgte har meldt tilbake at vi må ta dette videre. Vi må trappe opp innsatsen, det haster, sier hun.

I dag, onsdag, ønsker Trine Lise Sundnes velkommen til den årlige HK-dagen. I år er temaet for konferansen, der flere hundre HK-tillitsvalgte er samlet, klima og kompetanse.