LO-ansatte i streik?

Ansatte i LO, Fagforbundet, Fellesforbundet og NNN går ut i streik om meklingen mellom partene ikke når fram. Også Ap- og SV-ansatte kan komme til å legge ned arbeidet.
29.10.2012
12:59
16.12.2013 20:43

lene.svenning@lomedia.no

I begynnelsen av oktober møtte Handel og Kontor, som organiserer de ansatte i LO, LO-forbundene og andre virksomheter, Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening til tarifforhandlinger. Etter tre dager brøt HK forhandlingene. Forbundet mente framdriften var så dårlig at det ikke var noen vits i å fortsette.

400 i streik

Partene skal møtes hos Riksmekleren 12. og 13. november. Blir det ingen løsning her, vil en tredel av de om lag 1.200 HK-medlemmene i tariffområdet gå ut i streik fra arbeidstidens begynnelse den 14. november. De 400 er ansatte på hovedkontorene i LO, Fagforbundet, Fellesforbundet og Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), og de ansatte på hovedkontoret til Arbeiderpartiet og SV, og i SVs stortingsgruppe.

– Jeg håper meklingen går bra, men det er veldig mye opp til arbeidsgiveren, sier Karin Solum, faglig sekretær i Handel og Kontor. Hun er forhandlingsleder.

Uenig om lønn

Ifølge Solum er det økonomien det er størst uenighet om mellom partene.

– Vi er dypt uenig i det statistikkgrunnlaget arbeidsgiverne legger til grunn. Med deres beregninger får vi for lite i lønnstillegg, sier hun.

Under forhandlingene stilte HK også et annet krav, at en nøytral oppmann skal kunne avgjøre uenigheter om innplassering av lønn i virksomhetene. I dag er det arbeidsgiveren som har det siste ordet i slike saker, og det er HK svært lite fornøyd med.

Partene klarte heller ikke å enes om avtalebestemmelser om inn- og utleie, slik andre avtaleområder har fått til under årets forhandlinger.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

29.10.2012
12:59
16.12.2013 20:43