JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ekspertene svarer:

Hvem har ansvaret for vedlikehold av veien?

Colourbox

Fast eiendom

SPØRSMÅL: Jeg eier en vei sammen med naboen. En tredje nabo har bruksrett, men er ikke grunneier. Sistnevnte mener at vi grunneiere plikter å vedlikeholde og brøyte veien, mens han selv skal kjøre gratis. Selv bruker jeg ikke veien, men det gjør de to andre. Plikter jeg å vedlikeholde veien? Hva med han som bruker den, uten å være eier?

SVAR: Her er det flere forhold som bør avklares, men utgangspunktet er at alle brukere av privat vei plikter å bidra til vedlikehold. Det gjelder uavhengig av om man er grunneier eller kun er bruker. Naboen med bruksrett må dermed være med på å dekke kostnadene.

 Ettersom du mener å eie veien, er det naturlig å tenke at du også har rett til bruk. Dermed vil nok også du måtte bidra, selv om du kanskje rent faktisk ikke bruker den. Grunnen til det er at veien uansett er til nytte for eiendommen. Det kan være annerledes hvis du er grunneier med annen atkomst, og har latt andre etablere en vei over eiendommen som du verken bruker eller har behov for.

Drift av private veier kan organiseres på flere måter. Det kan for eksempel være en grunneier som står for vedlikehold og brøyting og fakturerer de andre. Eller det kan være felles drift gjennom et veilag. I mangel av andre holdepunkter vil man falle tilbake på regler i veglova kapittel VII. Det følger av § 54 at kostnader skal fordeles forholdsmessig mellom brukerne. Nærmere om hvordan vedlikeholdet skal gjennomføres, og hvordan fordelingen skal skje, er det ikke noe fasitsvar på. Her må man først prøve å bli enige seg imellom.

Thomas Nygaard

Advokat og fagansvarlig for fast eiendom i Help