JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full fagbrevseier til HK

Nå er det endelig avgjort: De ansatte i Norwegian har rett på fagbrevtillegg.
02.11.2010
15:41
16.12.2013 14:30

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Dagen før saken endte i Arbeidsretten, inngikk LO og NHO et forlik som sier at alle ansatte om omfattes av HKs tariffavtale i Norwegian skal ha et fagbrevtillegg på 3,2 prosent.

– Vi er veldig fornøyde. Vi har oppnådd full seier i denne saken, sier faglig sekretær Sissel Weholdt i HK.

Lang prosess

Saken startet så tidlig som i 2008. Under det lokale tariffoppgjøret ble partene enige om et nytt punkt i luftfartsoverenskomsten. Det står det at relevant fagbrev skal belønnes med et lønnstillegg på 3,2 prosent. Problemet er at arbeidsgiverne har nektet å utbetale dette.

Etter flere forsøk på å forhandle seg fram til enighet med Norwegian, ga HK opp. I fjor høst stevnet forbundet flyselskapet for Arbeidsretten for brudd på tariffavtalen. Men i går, dagen før retten skulle behandle saken, ble det inngått forlik mellom partene. Nå kan de ansatte se fram til etterbetaling.

Krystallklart

Ifølge Sissel Weholdt i HK har stridens kjerne dreid seg om hvilke ansattegrupper som var berettiget til fagbrevtillegg. Arbeidsgiverne har holdt fast ved at det kun er noen av de ansatte ved kundesentrene som var tiltenkt dette fagbrevtillegget. HK har på sin side hevdet at bestemmelsen også gjelder de andre gruppene som HK organiserer, nemlig kontorfunksjonærer og de som jobber i skranker/resepsjon.

Nå har HK fått NHO med på sin tolkning av tariffavtalebestemmelsen. I forliket mellom LO og NHO heter det nemlig at «alle som faller inn under overenskomstens område og som har fagbrev som er relevant for stillingen», har rett til tillegg.

– Det betyr tillegg også til kontorfagbrev og resepsjonsfagbrev, ikke bare til de som har reiselivsfagbrevet, sier Weholdt til HK-Nytt.

Får etterbetalt

I forliket slås det også fast at alle som hadde fagbrev 1. september 2008 skal få tillegg fra denne datoen. Andre, som har tatt fagbrev etter dette tidspunktet, skal få etterbetalt fra den dagen de besto fagprøven.

– Vi er veldig fornøyd med dette. Mange av våre medlemmer kan nå se fram til etterbetaling av relativt store tillegg, sier Sissel Weholdt.

02.11.2010
15:41
16.12.2013 14:30