JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fordømmer døgnåpen butikk

En Bunnpris-butikk på Grønland i Oslo holder åpent døgnet rundt. HK frykter flere vil gjøre det samme, og mener de ansatte blir skadelidende.
23.09.2010
14:18
16.12.2013 14:09

lene.svenning@lomedia.no

Kjøpmann Waseem Khawaja på Bunnpris på Grønland i hovedstaden er først ute i kjeden med å holde butikken døgnåpen.

– Jeg synes det er veldig moro å prøve noe nytt, og å være først ute. Jeg har tro på at dette vil være levedyktig og at flere vil komme etter, sier han til Handelsbladet FK.

Lovlig

Det håper ikke Handel og Kontors 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik.

– Det er tragisk at butikkansatte ikke har et vern mot nattarbeid, sier Følsvik.

Tidligere satte åpningstidsloven grenser for hvor lenge butikkene kunne holde hjulene i gang. Den ble imidlertid opphevet i 2003. Arbeidsmiljøloven slår fast at «Nattarbeid er ikke tillatt med mindre arbeidets art gjør det nødvendig.» Men utsalgssteder var unntatt fra regelen i arbeidsmiljøloven fra 1977, og selv om unntakene ble fjernet fra den nye arbeidsmiljøloven fra 2005, innebar det ingen realitetsendringer. Det opplyser utredningssekretær Jon Olav Samuelsen i HK.

Går ut over ansatte

Men selv om loven ikke er som HK ønsker seg den, er forbundet likevel svært kritisk til at ansatte skal jobbe om natten. Følsvik er bekymret for konsekvensene dette kan få i bransjen. Hun frykter flere vil følge Bunnpris-butikkens eksempel.

– Det er forkastelig å tilby ansatte slike arbeidstider. Da er det arbeidsfolka som må ta konsekvensene. Dessuten er det helt unødvendig å ha åpent døgnet rundt, sier Følsvik.

Bunnpris-kjeden har imidlertid ingen planer om at flere butikkene deres skal holde åpent døgnet rundt.

– Dette er ikke et satsningsområde for oss, og vi har ikke planer om flere. Her er det kjøpmannen som er pådriver og som har ønsket å prøve dette. Men det er spennende, sier driftsdirektør Jonny Sørå til Handelsbladet FK.

Studenter vil jobbe

Kjøpmann Khawaja melder om større omsetning på natta enn forventet.

– Det dekker inn kostnadene vi har på lønn, så vi taper ikke på dette, sier han til Handelsbladet.

Khawaja har heller ikke hatt problemer med å skaffe ansatte som vil jobbe om natta.

– Nei, tvert i mot. Jeg har hatt mange innom, spesielt studenter, som har spurt om å få jobbe om natta, så det har ikke vært noe problem i det hele tatt. Når det gjelder de ansatte vi hadde fra før, så er det frivilling for dem om de vil jobbe på natta, sier han til Handelsbladet.

23.09.2010
14:18
16.12.2013 14:09