JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber Kiwi rydde opp

LOs sommerpatrulje mener at Kiwi bryter arbeidsmiljøloven ved ikke å gi sine assisterende butikksjefer overtidsbetaling. Arbeidstilsynet ber dagligvarekjeden rydde opp.
16.09.2010
15:00
16.12.2013 14:06

lene.svenning@lomedia.no

17 Kiwi-butikker på Østlandet fikk i sommer besøk av LOs sommerpatrulje i Oslo og Akershus. Her fant patruljen det de mener er gjennomgående brudd på arbeidsmiljøloven. I rapporten deres heter det: «Ansatte som blir gitt tittelen assisterende butikksjefer jobber jevnt over langt utover grensene for overtid, uten kompensasjon for dette. Disse stempler ikke inn og ut, men får utbetalt en fast månedslønn – tilsvarende en lønn litt høyere enn høyeste minstelønnssats iht. Landsoverenskomsten.»

– Sosial dumping

Denne praksisen mener sommerpatruljen resulterer i mye jobbing som gir en timelønn langt under minstelønnssatsene i tariffavtalen. Dette «er ikke bare brudd på arbeidsmiljøloven, men kan ikke betegnes som annet enn sosial dumping», skriver patruljen i sin rapport.

– Dette ser ut til å være et systematisk brudd på arbeidsmiljøloven fra Kiwis side. Mange assisterende butikksjefer jobber overtid gratis i påvente av en butikksjefstilling, sier John Thomas Suhr, som var en av de som deltok i sommerpatruljen fra Handel og Kontor.

Sommerpatruljen fant også at mange deltidsansatte i Kiwi i perioder jobber nærmere full tid, uten at de har arbeidskontrakter i overensstemmelse med det. Det mener de er svært kritikkverdig.

– Skal ha overtidsbetaling

LO i Oslo og Akershus har sendt rapporten til Arbeidstilsynet. Seniorinspektør Bengt Eriksson tar rapporten alvorlig. Han vil i nærmeste framtid kontakte Kiwi for å be dem rydde opp. – Assisterende butikksjefer som ikke har et reelt arbeidsgiveransvar skal ikke unntas arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid, og skal ha overtidsbetaling, sier han.

– Vi forventer at Kiwi gir beskjed til sine butikker om at denne praksisen må endres, opplyser Eriksson til HK-Nytt.

Arbeidstilsynet vil følge opp og se til at Kiwi rydder opp i dette. Når det gjelder bruken av deltidsansatte, vil Eriksson sjekke om butikkene baserer seg på for få ansatte.

Alt i orden

Ifølge Kiwis HR-sjef Espen Eriksen, skal de assisterende butikksjefene få overtidsbetaling. Det har butikksjefene instrukser om å gi dem, forteller han. – Det er ikke uenighet om det. Jeg vet ikke hvorfor LOs sommerpatrulje melder om noe annet, sier han.

– Assisterende butikksjefer har ubekvemstillegg og ansvarstillegg innbakt i lønna si, men overtid kommer utenom, sier Eriksen.

Han opplyser om at butikkjeden er i ferd med å gå igjennom både stillingsinstruksen og avlønningen av assisterende butikksjefer. – Vi vil også varsle butikksjefene om at de passer på at assisterende butikksjefer får overtidsbetaling, sier HR-sjefen.

I tråd med kontraktene

Espen Eriksen mener også at Kiwi er opptatt av at de ansatte skal jobbe i samsvar med arbeidskontraktene sine.

– Vi pålegger våre butikksjefer å rette opp arbeidskontraktene hvis folk jobber mer enn arbeidskontrakten tilsier over tid. Det kan selvfølgelig forekomme at folk jobber mer enn kontrakten deres tilsier, men det er forhåpentligvis bare av midlertidig karakter, sier han.

16.09.2010
15:00
16.12.2013 14:06